16/10/14

Απάντηση Εκπροσώπου του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την Κύπρο

Απάντηση Εκπροσώπου του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών
σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την Κύπρο

Ερώτηση : Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έρευνα διεξάγεται από την κοινοπραξία ENI - KOGAS. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της και απειλεί να επέμβει παράνομα. Ποια είναι η θέση της Γαλλίας στο θέμα αυτό;
Aπάντηση : Η θέση μας είναι σαφής σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, πράγμα που ευχόμαστε, σύμφωνα με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων του νησιού.
Ενώ δημιουργήθηκε μια δυναμική από την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης στις 11 Φεβρουαρίου, είναι απαραίτητο τα μέρη να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα καταστούσε δυνατή τη σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία ανανεώνει την υποστήριξή της στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Espen Barth Eide.
_____________