16/10/14

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της έκθεσης «Μνήμη Στέλιου Βότση. Μια διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της έκθεσης «Μνήμη Στέλιου Βότση. Μια διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό, χθες, στα εγκαίνια της έκθεσης «Μνήμη Στέλιου Βότση. Μια διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία» που διοργανώνουν η οικογένεια του καλλιτέχνη και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:
«Το αποψινό αφιέρωμα στον Στέλιο Βότση, τον μεγάλο καλλιτέχνη, του οποίου ο αδόκητος θάνατος πριν δύο περίπου χρόνια άφησε την κυπριακή τέχνη κατά πολύ φτωχότερη, μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε εκ νέου το έργο του, για να συνειδητοποιήσουμε την αξία του, καθώς και το μέγεθος της προσφοράς του καλλιτέχνη. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σας καλωσορίζει σε αυτό το αφιέρωμα στο έργο του Βότση, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της οικογένειάς του σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.
Ο Στέλιος Βότσης κατατάσσεται στη δεύτερη γενιά των Κυπρίων καλλιτεχνών, δηλαδή στους δημιουργούς εκείνους, οι οποίοι, γεννημένοι τα χρόνια του Μεσοπολέμου, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Υπήρξε από τους πρώτους Κύπριους ζωγράφους που ενστερνίστηκαν την Αφαίρεση· όχι, όμως, από δουλική προσκόλληση σε δάνεια, πρότυπα και επιταγές, αλλά επειδή διείδε σε αυτό το καλλιτεχνικό ρεύμα το καλύτερο όχημα έκφρασης της δικής του κοσμοθεωρίας και αντίληψης. Πίσω από τη φαινομενική ψυχρότητα της γεωμετρικής οργάνωσής τους, οι πίνακες του Βότση πάλλονται από την υποβλητικότητα των χρωμάτων και τον εσωτερικό ρυθμό των σχημάτων.
Ένα πολυσχιδές σύνολο έργων, όπως αυτό που μας άφησε ο Στέλιος Βότσης, πολύ δύσκολα κλείνεται σε μια έκθεση. Εντούτοις, και παρά τις εγγενείς δυσκολίες, η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε κατορθώνει να αποδώσει συνοπτικά τα στάδια από τα οποία πέρασε η καλλιτεχνική παραγωγή του Βότση και να μας αποκαλύψει την ιδιοφυία του.
Συγχαίρω θερμά την οικογένεια του δημιουργού και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την έκθεση αυτή. Ευχαριστώ επίσης την Ελληνική Τράπεζα για τη φιλοξενία της έκθεσης, καθώς και την Ιστορικό Τέχνης και τέως Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Δρα Ελένη Νικήτα, η οποία προσέφερε την επιστημονική της γνώση για τη συγκρότησή της.
Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω την έκθεση «Μνήμη Στέλιου Βότση. Μια διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία», και καλώ όλους να την απολαύσουμε μαζί.»