6/10/14

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη
για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξέλιξη ως ιδιαίτερα σοβαρή. Ίσως τη σοβαρότερη από την εποχή που καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διαχώρισε σε οικόπεδα το νότιο μέρος αυτής της Οικονομικής Ζώνης και προχώρησε σε συμβόλαια με εταιρείες.
Επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι την ημέρα κατά την οποία έχει καθοριστεί η οδηγία προς τους ναυτιλλομένους -η οποία για μας ασφαλώς θεωρείται ως παράνομη-, θεωρείται σαν προειδοποίηση. Έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και λειτουργών του Υπουργείου Ενέργειας και έχουμε συμφωνήσει και ετοιμάσει μια σειρά διπλωματικών ενεργειών, καθώς επίσης και μια σειρά δράσεων και αντιδράσεων, τα οποία θα θέσουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα επιλεγούν και αποφασιστούν ποιες θα είναι οι διπλωματικές ενέργειες και ποια θα είναι τα μέτρα αντιδράσεων, στα οποία η πλευρά μας θα προβεί. Επί του παρόντος, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να εξαγγείλουμε εκ των προτέρων αυτά τα μέτρα. Θα τα αναγγέλλουμε εφόσον και όταν αυτά αποφασίζονται και τίθενται σε εφαρμογή. Τα μέτρα θα είναι διπλωματικά αλλά και νομικά, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση από τους νομικούς συμβούλους του κράτους.
Θέλω να πω ότι δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις που προέρχονται από την Τουρκία, ασκώντας τη δύναμή της για να τις επιβάλει διά της δύναμης και όχι σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, δεν αφορούν μόνο την Τουρκία, αλλά δυστυχώς αφορούν και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με τη δική της συνδρομή οδηγεί τις εξελίξεις σε όχι ευχάριστες ενέργειες όσον αφορά μια περίοδο στην οποία όλοι επενδύαμε για την αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης του προβλήματός μας. Και είναι λυπηρό διότι η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας συνδράμει σε τέτοιες ενέργειες που μας εξωθούν στο να πάρουμε τα δικά μας μέτρα και τις αντιδράσεις που θα αφορούν και την ίδια.
Λυπούμαι ειλικρινά γιατί η πρόκληση συνεχίζεται από πλευράς ηγετικών στελεχών της τουρκοκυπριακής κοινότητας που θέλουν να εμφανίζονται διεθνώς ως μετριοπαθείς. Θυμίζω τις εποχές όπου, ενώ εμείς εργαζόμασταν σκληρά και δραστήρια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ίδιοι αντιμετώπιζαν τις προσπάθειες μας σαν εχθρικές και μας απειλούσαν για αντιδράσεις χωρίς όρια, ακόμα και με πόλεμο. Λυπούμαι γιατί στην εξέλιξη αποδείχθηκε πόσο χρήσιμο είναι να αποκτά ο Κύπριος πολίτης οποιασδήποτε κοινότητας την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και πόσο εκείνη η προετοιμασία, με δικούς μας μόνο αγώνες, προσφέρει, στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, την αυτόματη ένταξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ΕΕ. Το ίδιο βλέπω να συμβαίνει σήμερα. Ενώ εμείς είχαμε εξαγγείλει και επαναλαμβάναμε κατά κόρον ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, και ιδιαίτερα οι υδρογονάνθρακες, ανήκει σε όλους τους Κύπριους και έχουν να επωφεληθούν απ’ αυτόν όλοι οι Κύπριοι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα ευρεθούν -κατόπιν των δικών μας προσπαθειών- στη θέση να επωφελούνται από αυτές τις ενέργειες τις οποίες σήμερα παρεμποδίζουν και δυναμιτίζουν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις και θα δώσει τις οδηγίες μπροστά σε έναν ευρύ κατάλογο τρόπων αντίδρασης που θα του παρουσιάσουμε, έχει ήδη καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει και να πάρει τις απόψεις τους. Ελπίζω και εύχομαι ότι για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης θα υπάρξει στο εσωτερικό μας μέτωπο σύμπνοια και επιδίωξη ενιαίας φωνής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις».
_____________