22/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ



Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ


Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό των τουρκικών προκλητικών ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ρωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Να ζητήσω πρώτα να σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου; Κάποιοι μάλιστα στον Τύπο σήμερα σπεύδουν να αναφέρουν ότι διαψεύδονται όσοι πίστευαν στην αλλαγή στάσης του κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Απάντηση: Λαμβάνοντας υπόψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, η μόνη ασφαλής εκτίμηση που μπορεί να γίνει για μια απρόβλεπτη χώρα όπως είναι η Τουρκία – και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι δικός μας, είναι η εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών της διεθνούς κοινότητας-, είναι ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στην Κύπρο, δεν προβαίνει σε όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και το έχει δείξει επανειλημμένα αυτό.

Να αναφέρω μόνο χαρακτηριστικά γιατί πρέπει να λέγονται όλα τα δεδομένα, η παράνομη συμφωνία που υφίσταται για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών και της Τουρκίας, να σας αναφέρω ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε τη διεθνή πρακτική που αφορά στη μεσαία γραμμή στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία, δεν έχει καμία ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά την αναφέρω για να δείξω τις πραγματικές προθέσεις τις Τουρκίας. Δεν έγινε με βάση τη διεθνή πρακτική, αλλά αντίθετα, η Τουρκία έχει προχωρήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί, ακόμη και μέσα από μια παράνομη συμφωνία, τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Άρα οι αναφορές σε προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σε καμιά περίπτωση, δεν υφίστανται και είναι η μόνη ασφαλής εκτίμηση που μπορεί να γίνει επιχειρώντας να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ερώτηση: Δεν μου απαντήσατε στο δεύτερο σκέλος της ερώτηση: ότι πολλοί στην Κύπρο επένδυσαν σε αλλαγή στάσης, ή τουλάχιστον, δημοσίως ή ιδιωτικώς, έλεγαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την εκλογή του θα αλλάξει, θα υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό και εδώ βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.

Απάντηση: Οι πρώτοι που διαψεύσθηκαν είναι αυτοί που είχαν επαφές με τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία και είχαν προβεί στη συγκεκριμένη εκτίμηση και την οποία μετέφεραν και στη Λευκωσία. Σε καμία περίπτωση η Λευκωσία δεν βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία, δεν μπορούσε να έχει μια τέτοια εκτίμηση. Όλοι γνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές ήταν εκτιμήσεις κάποιων τρίτων, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Τουρκία.

Ερώτηση: Επειδή είστε καθοδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, υπάρχουν κάποιες επαφές προγραμματισμένες ήδη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εκεί στις Βρυξέλλες;

Απάντηση: Να αναφέρω κατ’ αρχήν ότι ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία για μας είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Η Σύνοδος θα προηγηθεί της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς ηγέτες κρατών μελών που προέρχονται από το ΕΛΚ, ενώ να σας αναφέρω ότι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει σίγουρα συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, έχουμε ήδη προχωρήσει μετά από αίτημα του Λονδίνου σε διευθέτηση συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Συνάδελφοι επισημαίνουν σήμερα ότι δεν είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και θεωρούν ότι η μόνη ευκαιρία να το θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Αμφισβητείται μάλιστα αν θα μπορέσει να κάνει πολλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής, τουλάχιστον με αυτό το δεδομένο, αλλά ξέρετε κι εσείς ότι οι εταίροι μας πολλές φορές επικαλούνται διαδικαστικά προβλήματα για να αποτρέψουν ουσιαστικές αναφορές.

Απάντηση: Όπως γνωρίζετε, και όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου είναι καθορισμένη εδώ και τρεις μήνες. Και είναι γνωστό ότι σε αυτή τη Σύνοδο τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι θέματα κλιματικών αλλαγών σε συνάρτηση με θέματα ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο ασχολείται πάντα με θέματα διεύρυνσης και εξωτερικών σχέσεων. Άρα, η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι καθορισμένη.

Παρόλα αυτά, κάτω από την ενότητα «Άλλα θέματα» όποιος ηγέτης επιθυμεί να εγείρει θέμα προς συζήτηση ή ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να το πράξει, και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας και για την ανάγκη όπως η ΕΕ στείλει ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα προς την Άγκυρα. Δεν τίθεται θέμα να μην γίνει ενημέρωση και ενδεχόμενη συζήτηση για το τι γίνεται στην περιοχή μας.

Ερώτηση: Ναι, αλλά επιδιώκουμε νομίζω κάτι περισσότερο. Επιδιώκουμε συμπερίληψη αναφοράς καταδίκης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
Απάντηση: Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα από συμπεράσματα, μέσα από δηλώσεις, μέσα από αναφορές, να υπάρχει συγκεκριμένη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Χωρίς να θέλω να προδικάσω το τελικό αποτέλεσμα, πολλές από τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο δεν γίνονται γνωστές μέχρις ότου να φτάσουν στο σημείο να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, κι αυτό σχετίζεται και με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί χθες. Δεν θα ήθελα να αναφέρω περισσότερα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ένα δημοσίευμα στη «Σημερινή» σήμερα ότι αυτό που ανακοινώσατε χθες είναι μια δέσμη μέτρων κι ότι έχετε για εφεδρεία άλλες δύο;

Απάντηση: Εκείνο το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα χθεσινά μέτρα είναι οι πρώτες εξαγγελίες και αναλόγως των εξελίξεων, η Κυβέρνηση έχει έναν κατάλογο μέτρων, κινήσεων, οι οποίες σε περίπτωση που υπάρξει συνέχιση και κλιμάκωση της σημερινής κατάστασης, θα προχωρήσει σε ανακοίνωση και άμεση εφαρμογή τους.

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση, με βάση τις πληροφορίες που έχει, θεωρεί ότι έχουν αρχίσει από το Barbaros σεισμολογικές έρευνες; Ακούσαμε για πόντιση καλωδίων.

Απάντηση: Εκείνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι το τουρκικό πλοίο Barbaros έχει προβεί σχεδόν σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι οποίες απαιτούνται για την έναρξη σεισμολογικών ερευνών.

Ερώτηση: Και από εκεί και πέρα; Είμαστε σε αναμονή;

Απάντηση: Στόχος μας είναι η ανατροπή των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένο πλάνο, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε εκείνους τους τομείς, στους οποίους θεωρούμε ότι έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα ή συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Όταν μιλάτε για ανατροπή τι εννοείτε; Για παράδειγμα, να σηκώσει τα καλώδιά του και να φύγει το Barbaros;

Απάντηση: Ακριβώς. Τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Διαφορετικά παραμένουν τα μέτρα;

Απάντηση: Διαφορετικά παραμένουν τα μέτρα και αν συνεχιστούν οι τουρκικές ενέργειες θα υπάρξει και κλιμάκωση των μέτρων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) έγινε μια δήλωση του State Department για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Επισήμανση για αποφυγή ενεργειών που μπορεί να αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Ικανοποιητική ως δήλωση ή περιμένουμε κάτι περισσότερο από τους Αμερικανούς;

Απάντηση: Εμείς περιμένουμε από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Την περασμένη βδομάδα είχαμε την πρόθεση της Τουρκίας όπως εκδηλώθηκε μέσα από την οδηγία προς ναυτιλλομένους. Σήμερα έχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων και αναμένουμε από όλους μια ισχυρή αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες. Και οι αντιδράσεις, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν γίνονται μόνο μέσα από δηλώσεις, αλλά και από κινήσεις στο παρασκήνιο που αποσκοπούν στον τερματισμό των τουρκικών ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Ερώτηση: Έγιναν κινήσεις στο παρασκήνιο που σας ικανοποιούν μέχρι τώρα;

Απάντηση: Γίνονται αρκετές κινήσεις στο παρασκήνιο. Η ικανοποίησή μας θα εξαρτηθεί από το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τον τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας.
____________________