5/9/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άϊντε.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Αϊντε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με τιμά πραγματικά η ανάθεση αυτής της αποστολής από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι ένας σημαντικός διορισμός σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή.

Συνάντησα τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν από ακριβώς 24 ώρες στη Νέα Υόρκη. Αυτή ήταν η τελευταία μου συνάντηση πριν έρθω εδώ και οι δύο πρώτες μου συναντήσεις είναι με τον κ. Αναστασιάδη και μετά με τον κ. ΄Ερογλου».

Πρόσθεσε ότι «ελπίζω να αναπτύξω στενή επαγγελματική σχέση με τις δύο πλευρές και να μπορέσω να τις ενθαρρύνω, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, να σκεφθούν την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά. Και έρχομαι με μια πολύ ισχυρή προσωπική εντολή από τον ΓΓ, ο οποίος πραγματικά θέλει να δει ότι τώρα προχωρούμε οικοδομώντας στα όσα έχουν επιτευχθεί στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε στις συνομιλίες και αν ο ίδιος έφερε κάποιες ιδέες, ο κ. Αϊντε είπε ότι «οι συνομιλίες ίσως δεν έχουν προχωρήσει όπως κάποιος θα ανέμενε όταν έγινε η κοινή διακήρυξη και νομίζω για αυτό είμαι εδώ. Έχω κάποιες ιδέες και προσβλέπω στο να τις μοιραστώ μαζί σας (ΜΜΕ), αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις μοιραστώ πρώτα με τους ηγέτες».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των ηγετών, είπε ότι «εγείρω το θέμα με τους δύο ηγέτες» και πρόσθεσε ότι όταν πραγματοποιηθούν οι σημερινές του συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες θα εξάγει κάποιο συμπέρασμα για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε ότι «τώρα είναι σωστό να ακούσω και να μάθω και να γνωρίσω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργάζομαι και θα πω περισσότερα».

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει τον Οκτώβριο, ο κ. Αϊντε είπε ότι μπορεί να επιστρέψει συντομότερα, προσθέτοντας ότι έχει ως έδρα του τη Γενεύη και έτσι θα μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα σε ό,τι αφορά την κάθοδο του στην Κύπρο.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «θα έρχομαι όταν θα έχω κάτι να κάνω. Διότι έχω μια εξαίρετη αναπληρώτρια, τη Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία είναι η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα χειρίζεται τα θέματα σε καθημερινή βάση». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλαμβάνει «όταν υπάρχει κινητικότητα» και όταν διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι υποβοηθητικός.

Κληθείς να αναφέρει πώς αισθάνεται προσωπικά που αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, είπε ότι «η πρώτη μου αντίδραση ήταν ‘αυτό έχει δοκιμαστεί ξανά, γιατί εγώ να τα καταφέρω;’. Όμως, μετά θυμήθηκα ότι η χώρα μου – δεν υπάρχει σύγκριση απλώς το αναφέρω – είχε μεγάλη διαφορά με ένα μεγάλο γείτονα ανατολικά για τη θαλάσσια οριοθέτηση για 40 χρόνια. Νομίζαμε ότι ήταν άλυτο, αλλά ξαφνικά το λύσαμε πριν μερικά χρόνια. Και ήταν ένα πολύ καλό συναίσθημα. Έτσι, προβλήματα που νομίζουμε ότι δεν μπορούν να λυθούν, μπορούν να λυθούν όταν υπάρχει θέληση και μερικές φορές πρέπει να αναπτυχθεί (η θέληση) στις κοινότητες και μεταξύ των ηγετών. Αλλά με κάποια βοήθεια από έξω μπορεί να έρθει συντομότερα. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».
_______________