5/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 16ο Pafos Aphrodite Festival

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο 16ο Pafos Aphrodite Festival


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω απόψε την έναρξη του «Pafos Aphrodite Festival», που διοργανώνεται για 16η συνεχή χρονιά. Το Φεστιβάλ έχει καταστεί θεσμός και αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας που συντελεί στην προβολή τόσο της Πάφου όσο και ολόκληρης της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που φιλοξενείται στον μαγευτικό χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, θα απολαύσουμε φέτος την Opera Futura από τη Βερόνα, η οποία, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, θα παρουσιάσει τη δημοφιλή όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart Cosi Fan Tutte.

Συγχαίρω με αυτή την ευκαιρία τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival»: Τους Δήμους Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων- Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου. Η ίδρυση της εταιρείας υπήρξε καρπός της βούλησης των πέντε αυτών φορέων να συνεργαστούν, με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Οι εκδηλώσεις αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη δημιουργία ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής. Παράλληλα διαμόρφωσαν ένα πολύ επιτυχημένο καλλιτεχνικό θεσμό, ο οποίος, μέσα από τη σύζευξη χώρου και θεάματος, πέτυχε την ανάδειξη ενός εξέχοντος μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς -του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου- σε χώρο φιλοξενίας παραγωγών όπερας γνωστών ανά το παγκόσμιο.

Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση ευρύτερα, και ειδικότερα στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Η προώθηση τέτοιων θεσμών αντανακλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γι’ αυτό και στηρίζουμε έμπρακτα τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, επιχορηγώντας -στο μέτρο του δυνατού- τη διοργάνωσή του μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ταυτόχρονα προτρέπουμε και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλει ουσιαστικά σε τέτοιου είδους διοργανώσεις με ανάλογες χορηγίες.

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, και για τον σκοπό αυτό προωθούμε μια σειρά περαιτέρω μέτρων, με πρώτο την αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων δομών πολιτισμού. Το μέτρο αυτό, εκτός των άλλων, θα επιτρέψει τον σχεδιασμό εθνικής πολιτιστικής πολιτικής, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων του πολιτισμού. Επιπλέον, έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής, όπως οι εργασίες στο κτήριο της ΣΠΕΛ -ώστε να αποτελέσει μέρος της Κρατικής Πινακοθήκης- η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και η χωροθέτηση της Κρατικής Βιβλιοθήκης. Επίσης, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να παραχωρηθεί ουσιαστική βοήθεια στην πόλη της Πάφου, η οποία έχει λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Αυτά αποτελούν μόνο μικρό δείγμα της συνολικής προσπάθειας που η Κυβέρνηση καταβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτισμού.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί πραγμάτωση του στόχου για εμπλουτισμό και προαγωγή της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο τους.

_____________