10/9/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής/ακαδημαϊκής χρονιάς, δεχθείτε τις ειλικρινείς μου ευχές για μια δημιουργική κι επιτυχημένη πορεία. Να έχετε όλοι υγεία και δύναμη, πείσμα και υπομονή και να προσπαθείτε συνεχώς να κατακτήσετε τους στόχους σας, για το καλό τόσο το δικό σας όσο και της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε επιβάλλουν να είμαστε όλοι, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, σε εγρήγορση. Η συνεχιζόμενη για πάνω από 40 χρόνια κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας εξακολουθεί να μας πληγώνει, ενώ η οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας. Αυτές όμως οι οδυνηρές πραγματικότητες ας αποτελέσουν πρόκληση, που θα μας οπλίζει με πίστη και αποφασιστικότητα, ώστε να μη λυγίσουμε, αλλά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο καθένας από τη θέση του, για ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπητά μου παιδιά,

Αρχίστε τη νέα χρονιά με όρεξη, ζήλο και αισιοδοξία. Εμπιστευθείτε τους καθηγητές σας και ανακαλύψτε μαζί τους τη χαρά της μάθησης και της απόκτησης δεξιοτήτων. Ασχοληθείτε με τα γράμματα, την επιστήμη, τις τέχνες, την τεχνολογία, τον αθλητισμό. Μετουσιώστε την αφθονία της πληροφόρησης σε γνωριμία με τον κόσμο, σε καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής. Συνειδητοποιήστε και βιώστε τι σημαίνει δημοκρατία και σεβασμός στους συνανθρώπους μας. Δείξτε ενδιαφέρον για τα κοινά, μάθετε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις σας. Θεωρήστε ιδιαίτερο καθήκον σας την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη. Αγαπήστε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και προσπαθήστε να το προστατεύσετε και να το βελτιώσετε. Γνωρίστε και αγαπήστε ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας, ελάτε σε επαφή με τις ρίζες μας, τη γλώσσα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αντιληφθείτε τη σημασία του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας, βιώστε την σε όλες της τις πτυχές και αγωνιστείτε για την επικράτησή της.

Να θυμάστε ότι ο καθένας από σας είναι μοναδικός, με ξεχωριστές δυνατότητες. Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δικές σας δυνάμεις. Να τολμάτε να ονειρεύεστε και να μην απογοητεύεστε αν κάποιοι δεν συμμερίζονται τα όνειρά σας. Να βάζετε στόχους και να εργάζεστε με θάρρος και αποφασιστικότητα για την υλοποίησή τους. Θα είναι μεγάλη η χαρά σας όταν τα καταφέρνετε, όταν προοδεύετε και υλοποιείτε τα όνειρά σας.

Φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε την προσπάθειά σας. Ας κάνουμε σήμερα όλοι μαζί μια νέα αρχή κι ας προσπαθήσουμε η νέα χρονιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη, με την ελπίδα σύντομα να ζήσουμε σε μια ευημερούσα κοινωνία και σε μια πατρίδα χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ελεύθερη κι επανενωμένη.

Εύχομαι και πάλι σε όλους κάθε πρόοδο κι επιτυχία τη νέα σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά.

------------------------