1/9/14

Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015

Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015

Ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά με τους εκπαιδευτικούς να προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με σκοπό την διεκπεραίωση όλων εκείνων των ετοιμασιών που απαιτούνται για να υποδεχθούμε σε μια βδομάδα τα παιδιά και να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα από την πρώτη μέρα.
Μέχρι στιγμής έχουμε κάποιες ενδείξεις για το πώς ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά, οι οποίες, βέβαια, θα αξιολογηθούν τις αμέσως επόμενες μέρες και ανάλογα θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν.
Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι τα σχολεία είναι στελεχωμένα σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε πολύ μεγάλο βαθμό και προσθέτουμε σε αυτό και το γεγονός της αποπαγοποίησης των προαγωγών που έχει επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα της διοικητικής υποστελέχωσης που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, τα καθεχρονικά ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή έναρξη (κτιριακή υποδομή ιδαίτερα εκεί και όπου λειτουργούν εργοτάξια και η έγκαιρη αποστολή των βιβλίων) σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε μας από την επίσημη πλευρά και στο βαθμό που εμείς τα παρακολουθούμε δεν παρουσιάζουν προβλήματα και προχωρούν ομαλά και στα ενδεδειγμένα πλαίσια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αυτά τα δεδομένα, μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάτι που αποτελεί διαχρονική επιδίωξη. Είναι πολύ σημαντικό εκεί όπου θα προκύψουν προβλήματα να υπάρχει η ετοιμότητα για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γι’ αυτό.
Το ζητούμενο για μας δεν είναι άλλο από το να καλύπτονται σωστά οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελσματικά ολόκληρη την σχολική χρονιά, επιτελώντας το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που αυτά επωμίζονται. Υπάρχουν, ασφαλώς, διάφορα ανοιχτά ζητήματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του. Κάτι που πρέπει να κρατήσουμε ως θετικό είναι ο ειλικρινής διάλογος και η σωστή επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό στη διαχείριση των καθεχρονικών ζητημάτων της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στοιχεία που ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστούν και θα εδραιωθούν επιτρέποντάς μας να προχωρήσουμε συμφωνημένα σε αποφάσεις και, ίσως, σε αλλαγές που αποδεδειγμένα βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα προς όφελος των παιδιών, των εκπαιδευτικών και γενικά της εκπαίδευσης.
Ελπίζουμε, όντως, να έχουμε φέτος ομαλή έναρξη και ευχόμαστε στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά μια δημιουργική και παραγωγική σχολική χρονιά.
Τέλος, διαβεβαιώνουμε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο να στηρίξει με διάφορους τρόπους μέσα στα σχολεία τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συνεπεία της οικονομικής κρίσης προβλήματα, κάτι που θα πράξει με τη δέουσα διακριτικότητα και σοβαρότητα. Σημειώνουμε, όμως, την απαιτούμενη στήριξη της πολιτείας, κυρίως, διαμέσου των αρμόδιων υπηρεσιών της σε αυτή την προσπάθεια.