26/8/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεροντόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Αισθάνομαι πάντα ιδιαίτερη συγκίνηση όταν πατώ τα άγια χώματα της Μεγαλονήσου.

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που με δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Αυτή τη στιγμή το Κυπριακό είναι το πρώτο σε προτεραιότητα θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Υπάρχει κοινός βηματισμός και συγχρονισμός κινήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για την ιστορία της Ευρώπης, είναι μια μαύρη σελίδα για την ίδια την ΕΕ. Επιτέλους αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Λευκωσία εξακολουθεί και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι χωρισμένη από τείχος του αίσχους. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί, θα οδηγήσουν σε μια λύση και βεβαίως η δική μας πλευρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει καμία υποχώρηση επιπλέον».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά στο Κυπριακό και να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Γεροντόπουλος είπε ότι «όλα αυτά τα θέματα η πλευρά η δική μας τα εξετάζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα».

Κληθείς να πει πού βλέπει τη λύση χρονικά, είπε ότι «δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα να υπάρξει λύση. Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».