26/8/14

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στην επίσημη τελετή του 25ου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ)

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στην επίσημη τελετή του 25ου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ)

Παρατίθεται κείμενο χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, το βράδυ της Δευτέρας, στην επίσημη τελετή της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου των οργανώσεων των Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ που διεξάγεται στην Λευκωσία.

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Υπουργέ Εξωτερικών, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Kυπριακού Αγώνα και της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, αγαπητές φίλες και φίλοι σύνεδροι,

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μου, που μου δίδεται σήμερα η ευκαιρία να παραστώ στην επίσημη έναρξη της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ στη μαρτυρική Μεγαλόνησο και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκλησή τους.

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Και να επισημάνω ότι σε περίοδο κρίσης, Αθήνα και Λευκωσία αποτελούν τις μόνες νησίδες ασφαλείας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η σημερινή Συνεδρία υπογραμμίζει, όχι μόνο την γενικότερη σημασία της Διασποράς για την Κύπρο, αλλά και την ουσιαστική αναγνώριση της όλης προσφοράς της προς την Μεγαλόνησο: Προσφορά ηθική, υλική, πολιτική. Τονίζει, ακόμα, την βούλησή της να συνεχίσει τον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Tο Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει κοινός βηματισμός μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και απόλυτα συγχρονισμένες κινήσεις. Αταλάντευτος στόχος και διαρκής επιδίωξή μας είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, λόγω της ιδιότητας της Κύπρου ως κυρίαρχου και ισότιμου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσα και πέρυσι που βρέθηκα στην Μεγαλόνησο, θεωρώ ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση - είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης - να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής σε ένα κράτος μέλος της. Σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι πάρα πολλά και ήρθε ο καιρός να βρεθεί λύση. Και βέβαια δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις από την εδώ πλευρά.

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την ιδιότητά μου, του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία του Κυπριακού Ελληνισμού, ως μείζονος πυλώνος του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας.

Γι αυτό άλλωστε, όλοι οι ομογενείς, αδιαφόρως αν γεννήθηκαν ή έλκουν την καταγωγή τους από τον ελλαδικό χώρο ή τη Μεγαλόνησο, αισθάνονται έντονα τον άρρηκτο δεσμό της κοινής καταγωγής, όχι σε απλό τυπικό επίπεδο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, αλλά ως βαθύτερη σχέση συμμετοχής στο ίδιο Γένος και εθελούσιας αποδοχής των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού.

Η Κύπρος σας υποδέχεται, σήμερα, ως άξιους εκπροσώπους του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου του Οικουμενικού Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού, που δραστηριοποιείται και διακρίνεται, συνεχώς, στις χώρες όπου διαμένει, που γνωρίζει να ξεπερνά τις δυσκολίες, στηριζόμενος στη δημιουργικότητα και στην εργατικότητα των ομοεθνών μας. Θέλω να συγχαρώ τις Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις τους, με την συμμετοχή ομογενών και ξένων προσκεκλημένων με αντικείμενο τα ανοικτά εθνικά θέματα.

Άξιες επαίνου είναι και οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητές τους, που αποβλέπουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, καθώς και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, με στόχο την συνδρομή στους ομοεθνείς μας, που έχουν ανάγκη.

Τον παρελθόντα Οκτώβριο, υπεγράφη από τον κ. Κασουλίδη και από εμένα Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, που προβλέπει τον συντονισμό της πολιτικής μας σε θέματα Οικουμενικού Ελληνισμού. Παράλληλα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών δράσεων, με στόχο την διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητος των Αποδήμων μας, καθώς και την αξιοποίηση του ευρύτερου δυναμικού της Διασποράς μας, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας.

Στο προσχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με δική μου πρόταση, ο προτεινόμενος εκπρόσωπος των κυπριακών οργανώσεων θα μετέχει ως πλήρες μέλος στο Δ.Σ. του ΣΑΕ.

Αγαπητοί φίλοι και σύνεδροι,

Εύχομαι οι αδελφοί μας να επιστρέψουν το ταχύτερο στις πατρογονικές εστίες τους. Να τεθεί τέρμα στη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα παράνομη τουρκική κατοχή, που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλλει τη διεθνή έννομη τάξη, καθώς και θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας, παραβιάζοντας, κατάφωρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συντελώντας, μεταξύ άλλων, και στην καταστροφή της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου.

Η Λευκωσία είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που την χωρίζει ακόμη τείχος του αίσχους, όπως το παρατηρήσαμε ξανά σήμερα, επισκεπτόμενοι την παλιά πόλη.

Εύχομαι ολόψυχα όπως οι εργασίες του Συνεδρίου σας στεφθούν με απόλυτη επιτυχία. Κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε παράγοντα ισχύος που διαθέτουμε και να συμπορευθούμε οι Έλληνες όπου γης, σε κοινές εθνικές επιδιώξεις.

Σας ευχαριστώ".