28/8/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για το θέμα των εκποιήσεων.
 
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Ύστερα από σχετική πρόσκληση είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Σώματος για συζήτηση και τοποθέτηση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των πολιτικών κομμάτων.
 
Οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι πολύ καλά γνωστές, τις επανέλαβα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ναι μεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, αλλά θα πρέπει να είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο ισορροπημένο και δίκαιο.
 
Για μας υπάρχουν κάποιοι βασικοί άξονες εντός των οποίων θα πρέπει να κινείται αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή να αποφεύγονται οι μαζικές εκποιήσεις, άρα να υπάρξει μια κατηγοριοποίηση των δανείων, να αποφευχθεί η καταβύθιση της αξίας των τιμών των ακινήτων, διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και διεύρυνσης της κοινωνικής δυστυχίας και, βεβαίως, να προστατευτούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Προς το σκοπό αυτό, όπως είναι γνωστό, θέτουμε με πολλή ένταση το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης.
 
Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να υπάρξουν αυτές οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο από τώρα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ναι, μπορεί να υπάρξει μια μεταχρονολόγηση έναρξης της ισχύος του Νόμου περί εκποιήσεων.
 
Έχω επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ολοκληρωμένο έγγραφο με τις προτάσεις μας που περιλαμβάνουν ακριβώς αυτούς τους βασικούς τρεις άξονες, με συγκεκριμένες λεπτομερείς αναφορές για το πώς θα πρέπει να ενταχθούν στο ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά της εκποιήσεις.
 
Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, διότι, επαναλαμβάνω, ο δικός μας στόχος δεν είναι να προστατεύσουμε κείνους τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους ούτε τους μεγαλοφειλέτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους».

___