21/8/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το δημοσίευμα «Θερισμός της πρώτης σοδειάς κάνναβης στην Κύπρο»


Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το δημοσίευμα
«Θερισμός της πρώτης σοδειάς κάνναβης στην Κύπρο»


Αναφορικά με δημοσίευμα με τον πιο πάνω τίτλο που εμφανίσθηκε σε κυπριακά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να προβεί στην ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη είναι γεωργικό προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή διαφόρων προϊόντων (σχοινί, ύφασμα, χαρτί κ.α.) και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας, αλλά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να επιτραπεί η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο με βάση Κοινοτικό Κανονισμό, θα πρέπει ο Υπουργός Υγείας να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για Διάταγμα με το οποίο θα αφαιρείται η κλωστική κάνναβη από τις διατάξεις του σχετικού νόμου για τα ναρκωτικά ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε άλλη νομοθεσία του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με την οποία και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την έκδοση των σχετικών αδειών, οι τρόποι ελέγχου και άλλα συναφή θέματα. Η διαδικασία αυτή έχει τροχοδρομηθεί.

  1. Ωστόσο, και αναφορικά με ισχυρισμό που υπάρχει στο δημοσίευμα ότι «αυτή η φυτεία είναι δώρο από τους ασθενείς που χρειάζονται το λάδι κάνναβης…» όπου υπάρχει ο υπαινιγμός ότι το λάδι κάνναβης χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το κοινό τα ακόλουθα:
  • Το λάδι κάνναβης δεν είναι αδειοδοτημένο για τη θεραπεία οποιασδήποτε νόσου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου, η κυκλοφορία φαρμακευτικού προϊόντος χωρίς άδεια κυκλοφορίας συνιστά ποινικό αδίκημα [άρθρο 99(1)(α)(ι)].

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που είναι αδειοδοτημένα και διαθέσιμα στους ασθενείς στην Κύπρο, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.cy/phs).

  • Η οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση αναφορικά με την αντιμετώπιση οποιασδήποτε νόσου γίνεται κατόπιν εξέτασης και συμβουλής από ιατρό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμος (ΚΕΦ.250), η άσκηση ιατρικής δραστηριότητας από πρόσωπο μη εγγεγραμμένο ως ιατρό συνιστά ποινικό αδίκημα [άρθρο 24(γ)].

Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ιατρών στην Κύπρο είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (www.cyma.org.cy).


Το Υπουργείο Υγείας καλεί του ασθενείς να επιλέγουν υπεύθυνα τους επαγγελματίες υγείας στους οποίους απευθύνονται, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα λάβουν για τη θεραπεία τους και να καταγγέλλουν στις Αρχές κάθε περίπτωση προσέγγισης από οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν είναι επαγγελματίας υγείας, προσφέροντας θεραπευτική παρέμβαση.
_________________