29/8/14

Σημαντική πρωτοβουλία για προώθηση της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Κύπρο





Σημαντική πρωτοβουλία για προώθηση της ανοικτής
και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Κύπρο


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής είχε στις 28 Αυγούστου, συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστημίου Κύπρου, Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημίου Frederick, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πανεπιστημίου Νεάπολις, Πανεπιστημίου UCLAN Cyprus) για προώθηση της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αφορμή για την πιο πάνω συνάντηση αποτέλεσε πρόταση που υπέβαλε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, βάσει της οποίας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως το μόνο κατ’ εξοχήν εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο στην Κύπρου, θα αναπτύξει συνεργασία με τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου για προσφορά προγραμμάτων σπουδών με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, παραθέτοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια συνεργασία, ζήτησε τη συνδρομή των Πανεπιστημίων για την υλοποίησή της, επισημαίνοντας ότι η όλη πρωτοβουλία θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Τα οφέλη αυτά θα είναι πολλαπλά (οικονομικά, ακαδημαϊκά, ερευνητικά, κοινωνικά, εθνικοπολιτικά) και περιλαμβάνουν:

·         Προσέλκυση ξένων φοιτητών, μέσω της προσφοράς προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες, και υλοποίηση του στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. 
·         Προσέλκυση σημαντικών οικονομικών πόρων από το εξωτερικό μέσα από τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι φοιτητές.
·         Αξιοποίηση της ανεπτυγμένης τεχνογνωσίας και υποδομής που διαθέτει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για προσφορά εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προς ουσιαστικό και άμεσο όφελος όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου.
·         Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διά Βίου Μάθηση και ευρωπαϊκών στρατηγικών για τόνωση της ανοικτής και ευέλικτης μάθησης, για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην ανώτατη εκπαίδευση και για διά βίου μάθηση υψηλής ποιότητας.
·         Ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας για ενίσχυση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παροχή ευκαιριών στους πολίτες της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, για περαιτέρω μόρφωση.
·         Ενίσχυση της απασχόλησης των αποφοίτων και ικανοποίηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας.
·         Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων της Κύπρου και διεύρυνση των οριζόντων τους εκτός του ελληνόφωνου χώρου.
·         Ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου μέσω των συνεργασιών με ξένες χώρες για προώθηση των προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό το μικρό μέγεθος της χώρας μας να είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη διεθνή της παρουσία.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου ότι έχει ήδη κάνει σχετικές επαφές με Πρέσβεις διαφόρων χωρών, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των προγραμμάτων που θα προσφερθούν μέσα από την πρωτοβουλία αυτή. Ανάλογες επαφές έκανε και ο Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να μπουν οι βάσεις για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής. Αποφασίστηκε να γίνουν εντατικές επαφές μεταξύ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων Πανεπιστημίων έτσι ώστε να διαμορφωθεί το καταλληλότερο, κατά περίπτωση, πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους, και να προκύψει σε πρώτο στάδιο μία δέσμη προγραμμάτων στην οποία θα περιληφθεί ένα πρόγραμμα σπουδών από κάθε πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα αυτά θα είναι ανταγωνιστικά και ποιοτικά και θα αφορούν επιστημονικές περιοχές στις οποίες το κάθε Πανεπιστήμιο διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη και προώθηση, κυρίως στο εξωτερικό,  της πρώτης δέσμης προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από τη συνεργασία των κυπριακών πανεπιστημίων με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Προς τον σκοπό αυτό προτίθεται να προβεί άμεσα στη διαμόρφωση κατάλληλου στρατηγικού προγραμματισμού. 

----------------------