22/8/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων


Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

 
Αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα για την απορρόφηση κονδυλίων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές από τρίτες χώρες, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

Με βάση το συνεχιζόμενο έλεγχο των δράσεων του Ετήσιου Προγράμματος 2012, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων έχει διαφοροποιηθεί ανοδικά σε σχέση με την κατάσταση που ίσχυε στις 2/7/14 (ημερομηνία αναφοράς δημοσιεύματος του Φιλελεύθερου με τίτλο ‘ Κενά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ’).

Συγκεκριμένα, για το Ταμείο Ένταξης η απορροφητικότητα στις 21/8/14 έχει ανέλθει στο ποσοστό του 32% σε σχέση με 24% που ήταν μέχρι τις 2/7/14. Κατ’ επέκταση, το ποσό που είναι προς πληρωμή έχει μειωθεί στις 866 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Προσφύγων, οι ελεγμένες δαπάνες δεικνύουν αύξηση της απορροφητικότητας σε ποσοστό 64% (40% στις 2/8/14). Το προς πληρωμή διαθέσιμο ποσό έχει μειωθεί στο 1,3 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το Ταμείο Επιστροφών η κατάσταση παραμένει ως είχε στις 2/7/14 με το ποσοστό απορροφητικότητας να κυμαίνεται προσωρινά στο 45%.

Τέλος, αναφέρεται ότι με την ολοκλήρωση των ελέγχων κατά το τέλος του φετινού χρόνου, η τελική απορρόφηση προβλέπεται να ανέλθει για κάθε ένα από τα Ταμεία ως ακολούθως: Ταμείο Ένταξης 96%, Ταμείο Προσφύγων 99%, Ταμείο Επιστροφών 80%».