22/8/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ


Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Σέρβο ομολογό του


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας κ. Bratislav Gašić, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο για να επιθεωρήσει το σερβικό στρατιωτικό απόσπασμα που συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο κ. Φωκαϊδης προς τιμήν της σερβικής αντιπροσωπείας, στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Φωκαϊδης είπε:
«Μόλις είχα μια ιδιαίτερη συνάντηση μαζί με τον Σέρβο ομόλογο μου κ. Bratislav Gašić στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Είναι καλά γνωστό πως οι λαοί μας συνδέονται στην πράξη με μια μακρά και παραδοσιακή σχέση φιλίας και αυτό έχει επιδειχθεί σε σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Η σχέση μας βασίζεται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και ταύτισης συμφερόντων. Οι  κοινές αξίες που μοιραζόμαστε καθορίζουν την πορεία μας σε μεγάλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με στόχο πάντοτε την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου.
Η αλληλεγγύη της Σερβίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζεται έμπρακτα μέσα από την υποστήριξη προς τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και μέσα από την πολύτιμη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. 
Με την πρόσφατη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ, η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Η Κύπρος στηρίζει ένθερμα την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ενθαρρύνει την προσαρμογή της Σερβίας στα πρότυπα της ΕΕ, και ευελπιστεί ότι το συντομότερο δυνατό θα ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σε αυτή τη συνάντηση έχει επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά το άριστο κλίμα μεταξύ των χωρών μας και έχει εκφραστεί η κοινή πεποίθηση για περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση των μεταξύ μας σχέσεων.
Θέλω να εκφράσω εκ μέρους ολόκληρης της Κυπριακής πολιτείας, μέσω εσάς κύριε Υπουργέ, την εκτίμηση και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς την Δημοκρατία της Σερβίας και το λαό της για την διαχρονική στήριξη και τη στενή συνεργασία».
Από μέρους του ο κ. Bratislav Gašić είπε:
 «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψή μου στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελούσε πάντοτε φίλια χώρα της Σερβίας. Δεν είναι ανάγκη να σας υπενθυμίσω ότι υποστηρίζαμε ανέκαθεν η μία την άλλη, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Οι πολιτικές μας σχέσεις ήταν πάντοτε φιλικές, ενώ στηρίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεργασία.
Ως εκ τούτου, η επίσκεψή μου και η πρόσκληση που απηύθυνα προς τον ομόλογό μου να επισκεφθεί τη Σερβία  τον επόμενο χρόνο, αποτελούν απόδειξη ότι οι σχέσεις μας θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον».
Οι Κυβερνήσεις μας, συνέχισε, έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης, και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να διοργανωθεί μια νέα Σύνοδος στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη διμερή  συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, είπε ο Σέρβος Υπουργός ότι θα επιδιωχθεί και η βελτίωση των οικονομικών, επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου-Σερβίας. Ευχήθηκε όπως στον τομέα της άμυνας, ακολουθήσουν γενικά καλές σχέσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει χώρος για αυτό. «Συγκεκριμένα, με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας στην στρατιωτική ιατρική και εκπαίδευση, υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης της στρατιωτικής, οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας» ανέφερε. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, εμπειρογνώμονες από τις δυο χώρες , θα μπορούσαν να ανταλλάξουν επισκέψεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Είμαστε εταίροι και φίλοι, και οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μου, θα σημείωναν ότι είμαστε αδέλφια, καθότι παρείχαμε βοήθεια ο ένας τον άλλο, σε πολλές περιστάσεις, σε δύσκολους καιρούς», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι καταφέραμε στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής μαζί», συμπλήρωσε ο κ. Bratislav Gašić.
Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών, οι οποίες αναμφίβολα στηρίζουν τη Σερβία στην πορεία  της προς την ένταξη στην ΕΕ. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη στήριξη της Κύπρου, όταν μιλάμε για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Από την άλλη πλευρά, η Σερβία τηρεί θέση αρχής, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, γιατί θεωρούμε ότι η λύση του ζητήματος αυτού, πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για την επίτευξη αυτής της λύσης, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε ο Σέρβος Υπουργός, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας συμβάλλουν στην σταθερότητα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι    σήμερα, στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπηρετούν 46 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. «Έτσι, συμβάλλουν όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο» κατέληξε.
Ο Σέρβος Υπουργός κλείνοτας ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό για τη φιλοξενία, απευθύνοντας του και πάλι πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα το Βελιγράδι.