28/8/14

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην τελετή έναρξης της 53ης Γιορτής του Κρασιού

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
στην τελετή έναρξης της 53ης Γιορτής του Κρασιού


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στην όμορφη Λεμεσό, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της 53ης Γιορτής του Κρασιού. Του εξαιρετικού αυτού θεσμού που γεννήθηκε ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και είναι πλέον βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης σας και ολόκληρης της Κύπρου.
Η Γιορτή του Κρασιού, ως ένα απ’ τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Προσφέρει την ευκαιρία σε όσους έχουν την τύχη και τη χαρά να την επισκεφθούν, να γευτούν πληθώρα ποιοτικών κυπριακών κρασιών από μεγάλα και μικρά οινοποιεία, αλλά και να απολαύσουν παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Παράλληλα, οι πολλές και ποιοτικές παραστάσεις από τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές ομάδες, εγγυώνται τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία όλων.

Είναι, θεωρώ, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από τον ετήσιο θεσμό της Γιορτής του Κρασιού αναδεικνύεται η μακραίωνη οινική κουλτούρα της πατρίδας μας, η αρχαιότερη στη λεκάνη της Μεσογείου. Προβάλλεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η υψηλή ποιότητα των κυπριακών κρασιών που σήμερα παρασκευάζονται με βάση πάντοτε τη μακρόχρονη παράδοσή μας στην τέχνη της οινοποιίας, αλλά με σύγχρονες οινολογικές και οινοποιητικές μεθόδους.

Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε πλήρως την πολύπλευρη προσφορά και τη σημασία του αμπελοοινικού τομέα στην οικονομία μας, κυρίως όσον αφορά στη γεωργία, στην απασχόληση και στον τουρισμό. Ιδιαίτερα για τον τελευταίο, το κρασί αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα, αφού για τις οινοπαραγωγές χώρες συνιστά διαχρονικά έναν από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας τους στο εξωτερικό, ενώ και ως προϊόν ταυτίζεται απόλυτα με το ταξίδι και τις γαστρονομικές απολαύσεις. Οι Δρόμοι του Κρασιού λοιπόν, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τον ΚΟΤ με στήριξη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ανοίγουν δρόμους για την προσέγγιση του εσωτερικού και εξωτερικού επισκέπτη στις αμπελουργικές μας περιοχές. Ταυτόχρονα δε προβάλλουν την τοπική γαστρονομία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από πλευράς της Πολιτείας, με κρατικές επιδοτήσεις ενισχύσαμε τόσο τη δημιουργία μικρών τοπικών οινοποιείων στην καρδιά των αμπελουργικών αυτών περιοχών όσο και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών μεγάλων οινοβιομηχανιών μας.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της ποιότητας και στην προβολή και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια αυτή με την εφαρμογή εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων βελτίωσης των οινοποιείων μας, αλλά και προβολής και προώθησης των οινικών μας προϊόντων. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη στενή μας συνεργασία με Πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και τα Εμπορικά μας Κέντρα στο εξωτερικό, υλοποιούμε σειρά δράσεων, όπως διοργάνωση εκδηλώσεων οινογευσίας, συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, φιλοξενία στην Κύπρο δημοσιογράφων και ξένων αγοραστών και έρευνες αγορών.

Επιπρόσθετα, μέσω των μέτρων του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα για τα έτη 2014 με 2018, το Υπουργείο μας παραχωρεί σε επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς, ενισχύσεις για σχετικές επενδύσεις. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν ακριβώς στην παραγωγή ή και στην εμπορία οίνων, καθώς και στην υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και προώθησης των κυπριακών οίνων στην ευρωπαϊκή αγορά και τρίτες χώρες. Στόχος μας, να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και αποτελεσματικός στην προσπάθεια για διείσδυση στις ξένες αγορές.

Κλείνοντας, σας καλώ να εγκαινιάσουμε την 53η Γιορτή του Κρασιού, αναλογιζόμενοι τη σπουδαία ιστορία και παράδοση του τόπου μας στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποιία. Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, τους οινοποιούς μας που αγκάλιασαν και συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, καθώς και προς όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή της.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι από καρδιάς καλή διασκέδαση.

---------------------