12/7/14

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην κηδεία των οστών του ήρωα της Δημοκρατίας Ματθαίου Ματθαίου

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου
στην κηδεία των οστών του ήρωα της Δημοκρατίας Ματθαίου Ματθαίου


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας σήμερα στην κηδεία των οστών του ήρωα της Δημοκρατίας Ματθαίου Ματθαίου, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Σαράντα χρόνια μετά την προδοσία σε βάρος της Κύπρου μαζευτήκαμε εδώ, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, προς επιτέλεση οφειλόμενου χρέους. Να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα της αντίστασης Ματθαίο Ματθαίου. Σε έναν κορυφαίο της αντίστασης που συνέβαλε αποφασιστικά με την ίδια του τη ζωή στη διάσωση του Εθνάρχη Μακαρίου από την προδοτική δράση των πραξικοπηματιών στις 15 Ιουλίου 1974. Να τελέσουμε καθηκόντως και πρεπόντως με καθυστέρηση 40 χρόνων την εξόδιο ακολουθία,   την κηδεία και την ταφή του ήρωα της αντίστασης Ματθαίου Ματθαίου.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στο Ματθαίο Ματθαίου, το μάρτυρα της αντίστασης και της δημοκρατίας. Με την εθνική ταπείνωση της κατοχής να είναι παρούσα και με το κάλεσμα της ευθύνης να οριοθετεί την πορεία μας.

Για να θυμηθούμε ταυτόχρονα,

  • Την εσχάτη προδοσία και τους θλιβερούς συνωμότες.
  • Το φοβερό έγκλημα και το άνοιγμα της κερκόπορτας.

Για να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σε σένα, Ματθαίο Ματθαίου αγωνιστή, μάρτυρα της αντίστασης, με όση ειλικρίνεια μας επιτρέπουν οι συμβατικότητες και οι σκοπιμότητες, σε εσένα που έφυγες νωρίς, περιφέροντας με καρτερία και περηφάνια τα φανερά και αθέατα τραύματα μιας εποχής που ανακυκλώνεται από τότε τυραννικά, αναζητώντας τη λύτρωση και την κάθαρση αρχαίας τραγωδίας.

Ο Ματθαίος Ματθαίου γεννήθηκε το 1955, στον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού. Ήταν το πρώτο παιδί της Κατίνας Νίκου και του Νίκου Ματθαίου. Το 1964 ο Ματθαίος, σε ηλικία εννέα ετών, βρέθηκε να είναι προστάτης της οικογένειας του. Ο Ματθαίος τελείωσε το σχολείο και εργαζόταν ως επιπλοποιός. Αγαπούσε τον αθλητισμό, γι’ αυτό και ήταν μέλος του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου «ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ». Τον Ιανουάριο του 1973, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, στο Σταυροβούνι, στα ΛΟΚ.   Υπηρετούσε στην 32η Μοίρα Καταδρομών στον Κουτσοβέντη. Αργότερα εντάχθηκε στην αποσπασμένη τιμητική διμοιρία του Προεδρικού Μεγάρου.

Στις 15 Ιουλίου, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο Ματθαίος Ματθαίου, χωρίς κανένα δισταγμό, πήρε ένα οπλοπολυβόλο τύπου μπρεν και από το παράθυρο του Προεδρικού άρχισε να βάλλει κατά των επιτιθέμενων λοκατζήδων και των τανκς της προδοσίας.

Η αντίσταση που προέβαλε ο Ματθαίος υπήρξε κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας και πιθανότατα σφράγισε την ιστορική εξέλιξη των γεγονότων, αφού δόθηκε το χρονικό περιθώριο στον Πρόεδρο Μακάριο να διαφύγει από τη μήνι των αδίστακτων πραξικοπηματιών και να οδεύσει στην σωτήριο διαδρομή προς το Μοναστήρι του Κύκκου αρχικά, και στη συνέχεια προς την Πάφο.

Δυστυχώς, για 40 ολόκληρα χρόνια, με ευθύνη και της πολιτείας, καθυστέρησε η εκταφή και η ταυτοποίηση των οστών του ήρωα της αντίστασης του Προεδρικού Ματθαίου Ματθαίου, με αποτέλεσμα μια βασανιστική - μαρτυρική ψυχική ταλαιπωρία των μελών της οικογένειας του.   Με την εκταφή και την ταυτοποίηση η οικογένεια λυτρώθηκε και εκφράζει ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια για να δοθεί τέλος στο δράμα της οικογένειας.

Σαράντα χρόνια, λοιπόν, από τότε. Να θυμίζουν την υπέροχη θυσία σου για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη του λαού μας του Εθνάρχη Μακαρίου.

Σαράντα χρόνια από τότε. Και η μνήμη αδυσώπητη για τους ενόχους και τις ενοχές. Η προδοσία επιτυγχάνει το σκοπό της. Η δεύτερη φάση του διπλού εγκλήματος. Η εισβολή και η κατοχή. Και ακόμα η λαθροβίωση της ανωμαλίας. Η συνέχιση της καταδίωξης των δημοκρατικών πολιτών. Οι συλλήψεις και οι δολοφονίες από τους «υπερπατριώτες- εθνοσωτήρες», ολετήρες της πατρίδας και του λαού.

Με την ευκαιρία της καθυστερημένης για 40 χρόνια εξοδίου ακολουθίας του ήρωα της αντίστασης Ματθαίου Ματθαίου, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων, με το βάρος της προσφοράς του ήρωα που τιμούμε σήμερα και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. Διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή, με κάθε θυσία, που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέληση του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας.

Υποσχόμαστε ότι τη σημαία που μας έδωσε ο τιμώμενος σήμερα ήρωας δεν θα την υποστείλουμε ως την ώρα της λύτρωσης. Τιμώμενε μάρτυρα της αντίστασης Ματθαίο Ματθαίου, με εσένα το σεμνό μας ήρωα καθοδηγητή να μας δίνεις το σινιάλο, να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας. Γιατί έτσι κι αλλιώς η προσφορά και η θυσία όπως εσύ τη δίδαξες πρέπει να κατατίθενται άσχετα ακόμα και από την αναγνώριση τους.

Τιμή και δόξα στον ήρωα της αντίστασης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας Ματθαίο Ματθαίου».