4/7/14

Τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας για τις υπερωρίες των κυβερνητικών γιατρών και την πρόθεση της ΠΑΣΥΚΙ να κατέλθει σε απεργία

Τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας για τις υπερωρίες των κυβερνητικών γιατρών και την πρόθεση της ΠΑΣΥΚΙ να κατέλθει σε απεργία

 
Είναι με λύπη που έχω πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ την πρόθεση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) να κατέλθει σε απεργία στις 21 Ιουλίου. Ο τομέας της Υγείας είναι πολύ ευαίσθητος, ιδιαίτερα την εποχή αυτή όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα όποια εργασιακά ή διοικητικά προβλήματα ή θέματα έχουμε δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν περισσότερο τον ασθενή. Πάγια θέση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως στα προβλήματα να βρίσκονται λύσεις πάντα μέσα από ένα σωστά δομημένο διάλογο.

Τα αιτήματα των κυβερνητικών γιατρών και ειδικότερα το θέμα των υπερωριών των γιατρών, συζητήθηκε διεξοδικά με την ΠΑΣΥΚΙ σε σειρά συναντήσεων που είχαμε μαζί με την ηγεσία της Συντεχνίας τους τελευταίους δύο μήνες. Ανάμεσα στα αιτήματα αυτά περιλαμβανόταν και το κύριο αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ όπως, πέραν των έξι εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στους προϋπολογισμούς για τις υπερωρίες των γιατρών, ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ δοθεί ως επιπρόσθετο κονδύλι για κάλυψη των υπερωριών τους. Το αίτημα αυτό των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ το συζητούμε και αναμένουμε ότι με διάλογο και συναίνεση θα βρούμε λύση.

Μέσα στο πνεύμα αυτό, το Υπουργείο Υγείας αναζητεί να δώσει λύσεις, παρόλη τη μεγάλη στενότητα των δημοσίων οικονομικών αλλά και των μνημονιακών δεσμεύσεων που ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε έναντι της Τρόικας. Προς επίλυση του προβλήματος, το Υπουργείο προχώρησε αμέσως μετά το αίτημα των γιατρών για εξασφάλιση δύο εκατομμυρίων ως επιπρόσθετο κονδύλι για υπερωρίες, ζητώντας την εξασφάλιση των πρόσθετων αυτών πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από την προσπάθεια αυτή που καταβάλαμε, είχαμε συνάντηση στο τέλος Ιουνίου και ενημερώσαμε την ΠΑΣΥΚΙ ότι τα επιπρόσθετα κονδύλια που ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο αφού ολολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθότι υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση που υπαγορεύει ότι πρέπει να καταμετρηθούν οι υπερωρίες του κράτους του πρώτου εξαμήνου. Κατά την τελευταία μας συνάντηση, δηλώσαμε υπεύθυνα και χωρίς να έχει κηρυχθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΑΣΥΚΙ ότι το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα καθορίσει το επιπρόσθετο ποσό που θα δώσει για υπερωρίες. Το Υπουργείο παρουσίασε επίσης δύο προτάσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των υπερωριών, στα πλαίσια πάντα των περιορισμών που υπάρχουν.

Για το Υπουργείο Υγείας η τακτοποίηση του αιτήματος των κυβερνητικών γιατρών είναι θέμα πολύ σημαντικό και είμαστε πολύ κοντά στη λύση του, πολύ πιθανόν στις 15 Ιουλίου. Δεν κατανοούμε την απόφασή τους να κατέλθουν σε απεργία καθότι με διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύο βδομάδες και επειδή δεν υπάρχει εργατικό αδιέξοδο. Καλώ τους κυβερνητικούς γιατρούς να προβούν σε δεύτερες σκέψεις με γνώμονα την προστασία της υγείας και του συμφέροντος των πολιτών.

________