2/7/14

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λάρνακας για να παρακολουθήσει την τελική δοκιμαστική κατάταξης

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το ΚΕΝ Λάρνακας για να παρακολουθήσει
την τελική δοκιμαστική κατάταξης
2/7/2014

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, το ΚΕΝ Λάρνακας όπου παρακολούθησε την τελική δοκιμαστική κατάταξης και ενημερώθηκε  επί της διαδικασίας και των θεμάτων που αφορούν την υποδοχή των νεοσύλλεκτων εθνοφρουρών.
Στη συνέχεια προήδευσε σύσκεψης όπου παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ανδρέας Παπαπαύλου (Πρόεδρος της Επιτροπής Έλεγχου της Διαδικασίας Κατάταξης και Επιλογής Στρατευσίμων), Διοικητές Σχηματισμών, Διευθυντές Διευθύνσεων, επιτελείς του ΓΕΕΦ και οι Διοικητές των ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και του ΚΕΜΚ. 
Σε δηλώσεις για την επίσκεψή του στο ΚΕΝ, ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Επισκεφθήκαμε σήμερα το πρωί ΚΕΝ Λάρνακας, όπου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη δοκιμαστική κατάταξη που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ετοιμότητας και οργάνωσης ενόψει της υποδοχής των νεοσυλλέκτων οπλιτών.
Σε σύσκεψη με την ηγεσία, τους επιτελείς του ΓΕΕΦ και τις Διοικήσεις όλων των ΚΕΝ, δόθηκαν οι τελικές οδηγίες με στόχο να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό πιο άρτια διαδικασία κατάταξης και η ομαλότερη προσαρμογή των νεοσυλλέκτων στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εκπαίδευσης και διαμονής των νεοσυλλέκτων στα ΚΕΝ αποτελεί αυτές τις μέρες κύριο μέλημα και προτεραιότητα της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς.
Θέλω την ίδια ώρα ξεκάθαρα να δηλώσω ότι η διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών διεξάγεται με τέτοιο τρόπο, σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να κατοχυρωθεί το αδιάβλητο και η αξιοκρατική επιλογή των υποψηφίων.
Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πραγματοποιηθεί και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων επιλογής και τοποθέτησης των νεοσυλλέκτων οπλιτών στη βάση αντικειμενικής μοριοδότησης και στη βάση των προτιμήσεων που οι ίδιοι θα δηλώσουν, με τη χρήση λογισμικού προγράμματος. Έχουν προς τούτο δοθεί και σήμερα αυστηρές οδηγίες. Συνεπώς καμία παρέμβαση και από κανένα δεν μπορεί να υπάρξει σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση οπλιτών στις μονάδες.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να στείλω ένα μήνυμα στους νέους που θα καταταγούν τις επόμενες μέρες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
Η θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα της πατρίδας αποτελεί μεν συνταγματική υποχρέωση, αλλά συνάμα και ύψιστη τιμή και για τους ιδίου και για τις οικογένειες τους.
Με την κατάταξη τους αναλαμβάνουν το ιερό καθήκον της υπεράσπισης της ελευθερίας και της ασφάλειας της χώρας. Η επιτέλεση του καθήκοντος αυτού αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει τον αγώνα για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.
Θέλω να πω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η θητεία τους στο στρατό να αποτελέσει μια όσο το δυνατό πιο δημιουργική διαδρομή, που θα ενδυναμώσει τις δεξιότητες, την ευσυνειδησία, αλλά και θα προσφέρει χρήσιμα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.
Ήδη προωθούμε σειρά αλλαγών που αφορούν τις άδειες, τις αποσπάσεις, τις μεταθέσεις, και όχι μόνο, και οι οποίες θα βελτιώσουν τους όρους της στρατιωτικής θητείας αλλά και θα εμπεδώσουν ένα κλίμα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης που θεωρώ ότι αυτό αποτελεί βασικό θεμέλιο για την ενίσχυση του φρονήματος στις τάξεις των εθνοφρουρών.
Πρέπει να πω ότι πολύ σύντομα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, και σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν οι στρατεύσιμοι νέοι μας να λαμβάνουν αριθμό πιστωτικών μονάδων – και αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση σε Πανεπιστήμια- που θα μπορούν να αξιοποιούν κατά τη διάρκεια της μετέπειτα φοίτησης τους στα Πανεπιστήμια.
Παράλληλα, μελετούμε ένα δεύτερο σχέδιο που αφορά τη δυνατότητα παροχής κάποιων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ειδικά για όσους δεν έχουν εξασφαλίσει θέσεις σε Πανεπιστήμια. Η πιλοτική εφαρμογή και των δυο πιο πάνω προγραμμάτων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε πολύ σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω ότι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Στρατεύσιμων και Πολιτών είναι στη διάθεση του κοινού, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, στον αριθμό 1430. Στόχος είναι η άμεση  και όσο το δυνατό πιο άρτια εξυπηρέτησή, τόσο των οπλιτών όσο και των οικογενειών τους, σε 24ωρη βάση».