18/7/14

Δήλωση Πρέσβη της Ελλάδας, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, στα κυπριακά ΜΜΕ, για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Δήλωση Πρέσβη της Ελλάδας, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, στα κυπριακά ΜΜΕ, για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

(Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2014)



Τιμούμε με ευγνωμοσύνη την μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τραγικό καλοκαίρι του ’74. 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολλά. Η προσφυγιά, οι αγνοούμενοι, ο εποικισμός, η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτα τετελεσμένα της βίας που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά.

Σήμερα, ανανεώνω, για άλλη μία φορά, το μήνυμα της προσήλωσης σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού λαού για μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο. Οι οποιεσδήποτε δυσκολίες δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητά μας, αλλά αντιθέτως χαλυβδώνουν την θέλησή μας, με γνώμονα την ιστορική μας συνείδηση.

Η πορεία που χάραξε και διένυσε η ελεύθερη Κύπρος στα 40 χρόνια από το καλοκαίρι του ’74, βεβαιώνει για τις αντοχές και τη δύναμη του Κυπριακού Ελληνισμού για να κλείσουν οι πληγές που άφησε η τουρκική εισβολή και ο κυπριακός λαός να ξαναζήσει, επανενωμένος και ασφαλής, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαρκής μνήμη της τραγωδίας του 1974 αποτελεί πυξίδα για την διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας. Απέναντι στις θυσίες του ’74 συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία για την ευόδωση του αγώνα, με στόχο τη λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στην μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

-----------------