1/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στη μουσική παράσταση της χορωδίας του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στη μουσική παράσταση
 της χορωδίας του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»


Οι παραστάσεις της χορωδίας του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» αποτελούν ξεχωριστά καλλιτεχνικά γεγονότα στον τόπο μας. Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή μουσική εκδήλωση με θέμα « Θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε », με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων τουρκικής κατοχής αλλά και 40 χρόνων ασταμάτητου αγώνα για επιστροφή.  

Το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», από την ίδρυσή του αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, έχει συνδέσει το όνομά του με τον αγώνα που διεξάγει όλος ο προσφυγικός μας κόσμος για απελευθέρωση και επιστροφή. Μεγάλη είναι η συμβολή της χορωδίας του σωματείου που, από το 1981, τραγουδά στην Κύπρο και στο εξωτερικό τον καημό των προσφύγων και το αγωνιστικό τους φρόνημα, και διαφωτίζει για το Κυπριακό.       

Το φετινό θέμα είναι συμβολικό και λέει πολλά για τους σκοπούς των διοργανωτών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι, μέσα από τη μουσική, να ανανεωθεί η βούλησή μας για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Η κατοχή «δεν ξεχνιέται», και, έστω και αν πέρασαν σαράντα χρόνια από την εισβολή και την κατοχή της Κερύνειας, «λογαριάζουν λάθος» όσοι νομίζουν πως με τον καιρό ή με αφορμή την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που επισώρευσε, θα ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας. Όλοι μαζί διαλαλούμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι στην Κύπρο «θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε» και θα την δούμε και πάλι ελεύθερη και ενωμένη.

Αυτό είναι το ρεπερτόριο της χορωδίας του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» που, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ρούλας Τυρίμου, θα τραγουδήσει απόψε με τη Χορωδία του Δήμου Λευκωσίας. Φιλοξενούμενοι τραγουδιστές στη συναυλία είναι ο Κούλλης Θεοδώρου και η Μαρία Θεοδότου. Στο πιάνο είναι η πιανίστα της χορωδίας Ροδούλα Παναγίδη και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σάββας Σάββα, ενώ συμμετέχει ακόμα επταμελής ορχήστρα.

Συγχαίρω τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες που πραγματοποιούν την αποψινή συναυλία και που αξιοποιούν τη δύναμη της μουσικής αφενός να τέρπει αισθητικά και να καλλιεργεί ψυχικά και αφετέρου να προσφέρει στην κοινωνία και στην πατρίδα. Εύχομαι και ελπίζω – όπως όλοι μας – η επόμενη συναυλία της χορωδίας της «Αδούλωτης Κερύνειας» να πραγματοποιηθεί πλάι στο κάστρο της Κερύνειας.