18/6/14

O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γάλλο Υφυπουργό Άμυνας στο Παρίσι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε
με τον Γάλλο Υφυπουργό Άμυνας στο Παρίσι

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Μάριο Λυσσιώτη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Kader Arif.
Κατά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί εξήραν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, συζήτησαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών στους τομείς αρμοδιότητας τους. Οι κ.κ Φωκαΐδης και Arif συζήτησαν επίσης τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δυο Υπουργείων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της οποίας εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και η επικαιροποίηση ήδη υφιστάμενων συμφωνιών.
Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που άπτονται του τομέα της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας. Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής με τη δημιουργία υποδομών και παροχής διευκολύνσεων στους εταίρους της Κύπρου, αλλά και τη συμμετοχή σε ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές επιχειρήσεις, καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης. 
Ο Γάλλος Υφυπουργός, από πλευράς του, διαβίβασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρέχει στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου και εκφράζοντας την  στήριξη της Γαλλικής Κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας πιο συντονισμένης και ενιαίας στάσης της ΕΕ στα διάφορα διεθνή ζητήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Ευρώπης. Ο Γάλλος Υφυπουργός ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη συμμετοχή των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων στις ειρηνευτικές αποστολές στην Αφρική, στις οποίες η Γαλλία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο.
Ο κ. Φωκαΐδης, αφού προέβη σε σύντομη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διατύπωσε τη θέση πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ένα πιο ενεργό και συντονισμένο ρόλο και στο Κυπριακό προκειμένου να τερματιστεί ο αναχρονισμός της διαίρεσης μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Ο κ. Arif τόνισε πως μια πιο ενιαία και συντονισμένη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη προόδου.
Ο κ. Φωκαΐδης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.