18/6/14

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας
της ΕΕ στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και προσπάθειες της κυπριακής πλευράς, έγινε κατορθωτό να περιληφθεί στο κείμενο αναφορά για την ανάγκη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των μέτρων διαχείρισης κρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον γεωργικό τομέα. Ο κ. Κουγιάλης σε παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων, όπως αυτές που αντιμετωπίζει συχνά η Κύπρος, σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την υιοθέτηση Συμπερασμάτων για το μέλλον του τομέα του γάλακτος, ο κ. Υπουργός επιδίωξε τη συμπερίληψη θετικής αναφοράς για την Κύπρο, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ο κ. Κουγιάλης στην παρέμβασή του ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της Κύπρου να υποβάλει το συντομότερο δυνατό προσχέδιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της ΚΑΠ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα θέματα αλιείας, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο δημοσιονομικό φάκελο που έχει κατανεμηθεί στην Κύπρο και αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, ο οποίος έχει αυξηθεί από €19,7 εκ. σε €39,7 εκ.

---------------------