18/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου


Αναμφίβολα η σημερινή μέρα είναι ένα σπουδαίο και ξεχωριστό ορόσημο για κάθε έναν από τους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και για τους γονείς τους. Κάθε τελετή αποφοίτησης ενός δημόσιου πανεπιστημίου του τόπου μας σηματοδοτεί μια ακόμα ενισχυτική για την κοινωνία μας εξέλιξη, αφού νέοι επιστήμονες εμπλουτίζουν το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό και θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία της συλλογικής μας προσπάθειας να προχωρήσει η χώρας μας με αισιοδοξία προς το μέλλον.

Σε αυτές τις νέες και νέους Κύπριους επιστήμονες εναποθέτει η πατρίδα μας τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Μια πατρίδα που επιβαρύνεται αφενός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας και αφετέρου από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν ως κράτος και ως κοινωνία στην παρούσα κατάσταση έχουν ήδη αποσαφηνιστεί μέσα από το δημόσιο διάλογο, ενώ θέματα που άπτονται ευθυνών για την οικονομική διολίσθηση βρίσκονται υπό εξέταση από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας. Εκείνο που έχει σημασία να επαναλάβω είναι ότι με περισσότερη σύνεση, προνοητικότητα και τόλμη θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις περισσότερες δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Η προσοχή μας πρέπει τώρα να παραμείνει εστιασμένη στο μέλλον, σχεδιάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματα και κυρίως υλοποιώντας αποτελεσματικά τα όσα σχεδιάζουμε. Τόσο για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος όσο και για την έξοδο από την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε σχέση με το εθνικό μας ζήτημα, εργαζόμαστε επίμονα και επίπονα προκειμένου να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, γιατί έχω τη βαθειά πίστη ότι αυτό είναι κατορθωτό.

Επιδιώκουμε μια έντιμη λύση με ειλικρινή διάθεση και αποφασιστικά. Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτό το διάλογο που έχουμε εμπλακεί απαιτούμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός ο οποίος ξεκινά από τον σεβασμό έναντι των συμφωνηθέντων. Θέλω να επαναλάβω πως το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 διαλαμβάνει ξεκάθαρα πως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια.

Η θέση μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Θα πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε αυτά που αποτελούν την υψίστη σύγκλιση και υψίστη σύγκλιση ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Παρά τις εμφανείς δυσκολίες που συναντούμε στο τραπέζι των συνομιλιών, αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μεταβάλει την άτεγκτη στάση της. Αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει την επιρροή του προς την πλευρά εκείνη που παρεμποδίζει την επίτευξη προόδου, ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση.

Στην οικονομία καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες και με τη συνεργασία της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας, της κυπριακής κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων μας, πετύχαμε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας μας. Μόλις προ ολίγου ήλθα από τη Γενική Συνέλευση των Εγκεκριμένων Λογιστών, στην οποία είχα την ευκαιρία να αναφερθώ εκτενώς στο γεγονός πως ένα χρόνο από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές και βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έχουμε διαψεύσει όλες τις κακόπιστες ή καλόπιστες προβλέψεις για την πορεία εξόδου της Κύπρου από την οικονομική κρίση και συγκεντρώσαμε πλήθος θετικών εγκωμίων από τους διεθνείς δανειστές μας και διεθνείς έγκριτους αναλυτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και τους τελευταίους έξι μήνες απολαμβάνουμε των αναβαθμίσεων των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης.

Ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί και την ίδια ώρα, προχωρεί και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα.

Όπως γνωρίζετε η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απαλλαγή από την ημετεροκρατία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και στην κοινωνία.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από τη νέα γενιά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ρήξης με τη συντήρηση και χωρίς συμβιβασμούς με τη μετριότητα να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για την πατρίδα μας.

Ως Κυβέρνηση στο σύνολο της, και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τα πανεπιστήμια μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Το σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα που υπάρχει μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, οι διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

Η αύξηση της απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και στο πλαίσιο της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων με στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Τα πανεπιστήμια μας είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να καθιερωθούν ως οι ατμομηχανές της κυπριακής συλλογικής επιδίωξης για την όσον το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, τόσο σε σχέση με την απασχολησημότητα των αποφοίτων όσο και σε συνάρτηση με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε καινοτομικές υπηρεσίες και προϊόντα αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη.

Χαίρομαι πραγματικά που διαπιστώνω ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσανατολίζεται και εργάζεται μεθοδικά προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και συμβάλλει στην οικοδόμηση της νέας οικονομίας της Κύπρου, της οικονομίας της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Ένα σύνολο μορφωμένων συμπατριωτών μας, με εξαίρετα ακαδημαϊκά προσόντα και αξιόλογες διεθνείς εμπειρίες, που έχουν την ευγενή φιλοδοξία να συνεισφέρουν, συνδράμουν στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Κατά την περσινή τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, από αυτό ακριβώς το βήμα, σας ανέφερα ότι η στρατηγική μας για τα δημόσια πανεπιστήμια περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για να καταστεί δυνατή η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου. Προ ολίγων ημερών, αποστείλαμε στα πανεπιστήμια τις πρώτες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες κάνουμε πράξη αυτή μας την στρατηγική.

Χαίρομαι που η Πρύτανις αντικρίζει θετικά αυτή την εξέλιξη, μέσα από την οποία δίνουμε την ευκαιρία στα δημόσια πανεπιστήμια να δημιουργήσουν και να προσφέρουν ανταγωνιστικά προγράμματα με διεθνή απήχηση. Τα προγράμματα αυτά, που θα διέπονται από όρους που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση των πανεπιστημίων με το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούν να προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, καθιστώντας τα προσβάσιμα για τους ξένους φοιτητές.

Κάνουμε πράξη αυτό που για δεκαετίες παρέμενε στα χαρτιά και στα λόγια: να γίνει δηλαδή η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναλάβω την ισχυρή μας προτροπή προς τα κυπριακά πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και με πανεπιστήμια χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο για την ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, όσο και για άλλες συμπράξεις οι οποίες θα διανοίξουν καινούριους ορίζοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο, το σύνολο του ακαδημαϊκού αλλά και διοικητικού προσωπικού για την εξαίρετη πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Χαιρετίζω τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα και διαβεβαιώνω ότι ως Κυβέρνηση θα παραμείνουμε σταθεροί συμπαραστάτες σε κάθε τεκμηριωμένη και συνετή αναπτυξιακή επιλογή του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους φετινούς απόφοιτους του Πανεπιστημίου, τους εύχομαι κάθε καλό σε ό,τι επιλέξουν να κάνουν και να είναι βέβαιοι ότι και με τη δική τους επιστημονική και κοινωνική δραστηριοποίηση, η πατρίδα μας θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον.