24/6/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με δημοσίευμα για απαλλοτρίωση γης

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
αναφορικά με δημοσίευμα για απαλλοτρίωση γης


Αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ημερ. 23.6.2014, σχετικά με την απαλλοτρίωση ιδιωτικής ιδιοκτησίας για την κατασκευή φράγματος στη Γερμασόγεια, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

«Το τεμάχιο 97/2/1 του Φ/ΣΧ 54/20 στην κοινότητα Ακρούντας της επαρχίας Λεμεσού απαλλοτριώθηκε με τη Γνωστοποίηση αρ. Δ.Π 201 ημερομηνίας 28.4.1966 και Διάταγμα Δ.Π. 440/21.7.1966, για την κατασκευή του φράγματος στη Γερμασόγεια. Απαλλοτριούσα Αρχή είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Μετά από μελέτη της σχετικής αλληλογραφίας που υπάρχει στους φακέλους του Κτηματολογίου, διαφάνηκε ότι οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να τους επιστραφεί η ιδιοκτησία τους καθότι, όπως ισχυρίζονται, το έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αρνήθηκε επιστροφή του τεμαχίου, καθότι θεωρεί ότι ο σκοπός έχει υλοποιηθεί και το ακίνητο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του όλου έργου για σκοπούς της ζώνης ασφάλειας του φράγματος.

Ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, σημειώνεται ότι το Τμήμα Υδάτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προώθησαν το 2007 τη δημοσίευση διατάγματος επίσχεσης για σκοπούς δημιουργίας γέφυρας σε μέρος του συγκεκριμένου τεμαχίου.

Όσον αφορά το θέμα παράνομης επέμβασης εντός του τεμαχίου από τρίτους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από μελέτη της σχετικής αλληλογραφίας διαφαίνεται ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων παραδέχεται πως η χρήση είναι παράνομη και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να τερματίσει αυτή την παρανομία.

Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερομηνίας 24 Απριλίου 2014 και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε όπως καταγραφούν και περιγραφούν από όλες τις απαλλοτριούσες Αρχές όλα τα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα τρία χρόνια από τη δημοσίευση της απαλλοτρίωσης».
________________