24/6/14

Παραχώρηση Αγροτικών Εκταρικών Επιδοτήσεων

Παραχώρηση Αγροτικών Εκταρικών Επιδοτήσεων

Επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών προς τον Επίτροπο
Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών


Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε σχέση με χθεσινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας με τίτλο «Άλλος καλλιεργούσε και άλλος επιδοτείτο», που αφορούσε καταγγελία Τουρκοκύπριου εναντίον της Κύπρου για παράτυπες χορηγίες καλλιέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή που ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απέστειλε, στις 18 Ιουνίου 2014, στον Επίτροπο Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών κ. Κώστα Πετρίδη. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα σε συνέχεια της σχετικής σύσκεψης ημερομηνίας 28.5.2014 που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου έχετε παρευρεθεί, και συγκεκριμένα στις αιτήσεις για παραχώρηση αγροτικών εκταρικών επιδοτήσεων με αντικείμενο την επιδότηση Κρατικής ή Τουρκοκυπριακής γεωργικής γης. Επιθυμώ να παρακαλέσω όπως στις περιπτώσεις όπου δεν παρουσιάζεται από τους αιτητές σε ισχύ Σύμβαση Μίσθωσης / Άδεια Χρήσης με την Κυπριακή Δημοκρατία για κρατικά τεμάχια ή τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για τουρκοκυπριακά τεμάχια, να μην προωθούνται και να απορρίπτονται οι αιτήσεις για ευνόητους λόγους.

Όπως είναι γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προηγουμένως να ακολουθούν τη διαδικασία μίσθωσης της αιτούμενης κρατικής ή τουρκοκυπριακής γης εφόσον θα κρίνονται δικαιούχοι με βάση τη κείμενη Νομοθεσία, δηλαδή τον περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο, Κεφ. 224, τους περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμους, Αρ. 139/91 έως 68(Ι)/2012 και τους σχετικούς Κανονισμούς.

Επειδή αντιλαμβάνομαι οι αιτήσεις για το 2014 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει τα πιο πάνω να εφαρμοστούν από το 2015 το αργότερο».
___________________