29/6/14

Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ – Παρέμβαση του Βουλευτή Ανδρέα Καυκαλιά




Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
του ΟΑΣΕ – Παρέμβαση του Βουλευτή Ανδρέα Καυκαλιά


Άρχισαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι εργασίες της 23ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ). Γενικό θέμα της Συνόδου είναι «Ελσίνκι +40: Προς διασφάλιση ανθρώπινης ασφάλειας για όλους».

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς τόνισε ότι η αυστηρή προσήλωση όλων στο διεθνές δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποφυγή εφαρμογής δύο μέτρων και δύο σταθμών από τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση κατάφωρων παραβιάσεων αυτών των αρχών, αποτελεί τη μόνη οδό, προκειμένου να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες αποκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ όσον αφορά στις αντιλήψεις περί ασφάλειας και στις ερμηνείες βασικών εγγράφων του Οργανισμού.

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι οι εκκλήσεις της Κύπρου, εδώ και σαράντα χρόνια, για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και για επανένωση της χώρας, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν έχουν εισακουστεί. Αυτό, υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς, οφείλεται κυρίως στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πόσο δε μάλλον που η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Οι απειλές και εχθρικές ενέργεις της Τουρκίας, κατά την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εντάσσονται σ’αυτή την τακτική, επεσήμανε ο κ. Καυκαλιάς. Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, όσον αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία της συμμετοχής της Κύπρου σε αριθμό διεθνών οργανισμών και μηχανισμών, όπως στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, ενώ οι τουρκικές θέσεις και ενέργειες έναντι της Κύπρου, στο πλαίσιο του Εγγράφου της Βιέννης και του Κώδικα Δεοντολογίας για Στρατιωτικο-Πολιτικές Πτυχές της Ασφάλειας, συνιστούν ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε τη σταθερή δέσμευση της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια συνολική και εποικοδομητική προσέγγιση στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Προσέγγιση, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, που εξυπακούει τη συζήτηση όλων των ουσιαστικών πτυχών του προβλήματος, για τις οποίες η Τουρκία φέρει την κύρια ευθύνη. Προειδοποίησε δε ότι οιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται στις συνομιλίες και εκφεύγουν του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνημένης διαπραγματευτικής βάσης και απάδουν του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, σίγουρα δεν υποβοηθούν τη διαδικασία. Ούτε και οιεσδήποτε μεθοδεύσεις, επεσήμανε ο κ. Καυκαλιάς, στοχεύουν στη διεθνή αναγνώριση μιας παράνομης, ούτω καλούμενης «τουρκοκυπριακής κρατικής οντότητας», ως η πρόσφατη έκκληση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά την 5η Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκοφώνων Κρατών.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε, εξάλλου, στο συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο και αιματοχυσία στη Συρία και το Ιράκ, λέγοντας ότι η νεοναζιστική έξαρση στην Ουκρανία, καθώς και η φονταμενταλιστική βία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη της διεθνούς τρομοκρατίας, συνιστούν σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι η ενέργεια, η οποία αποτελεί κυρίαρχο διακύβευμα εντός και πέραν της Μέσης Ανατολής, πρέπει να μετατραπεί σε καταλύτη καλών γειτονικών σχέσεων, οι οποίες πρέπει να σφυρηλατηθούν επί ίσοις όροις και να διέπονται από το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε τις προσπάθειες της Ελβετικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τερματισμό της κρίσης και την υποστήριξη της Κύπρου στον Οδικό Χάρτη του ΟΑΣΕ για εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης της Γενεύης, της 17ης Απριλίου 2014, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής επίλυσης του ζητήματος. Καθίσταται πολύ επείγον, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, όπως η βία στη Νοτιο-ανατολική Ουκρανία τερματιστεί και όπως συμφωνηθεί εκεχειρία. Προς επίτευξη δε αυτού του στόχου, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Στις τοποθεήσεις του κ. Καυκαλιά αντέδρασε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας κ. Emin Onen. Αρνούμενος ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ο κ. Onen προέβη σε αναληθείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, προβάλλοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, όσον αφορά στο Κυπριακό και στο δήθεν εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην τρέχουσα διαδικασία των συνομιλιών.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κατ΄εξοχήν πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παρέπεμψε στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Υπογράμμισε δε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο και τα εν λόγω Ψηφίσματα.

Την εναρκτήρια συνεδρία της ολομέλειας της 23ης Συνόδου προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας κ. Oqtay Asadov, o  Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, κ. Didier Burkhalter και ο Πρόεδρος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ κ. Ranko Krivocapic.  

-----------------------