20/6/14

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, στην Αθήνα

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής είχε χθες, στην Αθήνα, την πρώτη του συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδο
, κατά την οποία συμφώνησαν για τον τρόπο διάθεσης του ποσού που συγκεντρώθηκε από τον έρανο των μαθητών/τριών της Κύπρου το 2012 μετά από την πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νίκου Τορναρίτη.

Οι δύο Υπουργοί κατέληξαν, ύστερα από τη συζήτηση του θέματος, στην απόφαση όπως το ποσό διατεθεί ως υποτροφία για τη στήριξη άριστων και άπορων φοιτητών για τους οποίους η εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της πανεπιστημιακής τους φοίτησης.

Ο κ. Λοβέρδος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καδή για τη συγκινητική πρωτοβουλία της μεγαλονήσου η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ευαισθησία, την αγάπη και την αλληλεγγύη των μαθητών της Κύπρου προς τους Ελλαδίτες συμμαθητές τους. Είπε χαρακτηριστικά: "Είμαστε δύο κράτη, αλλά ανήκουμε στο ίδιο έθνος, είμαστε Έλληνες".

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της παιδείας και συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση της Μεικτής Επιτροπής παρακολούθησης της υλοποίησης των άρθρων του Μνημονίου.

Ο κ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ώστε να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας ο κ. Καδής ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του για διευθέτηση της συνάντησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, γεγονός που αποδεικνύει την πρόθεση του για ενδυνάμωση των ήδη αγαστών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων στο μεγάλο θέμα της Παιδείας και τόνισε ότι μέσα από τις σχέσεις αυτές ενισχύεται η προσπάθεια για διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.