20/6/14

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη σε συνέντευξη Τύπου του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επίσημα μια πολύ σπουδαία βράβευση που έρχεται για την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) εκπροσώπησε την Κύπρο στο παγκόσμια σημαντικότερο συνέδριο κορυφής για θέματα διαστήματος, το SpaceOps 2014, που διοργάνωσε η NASA στην Pasadena στην California, τον περασμένο Μάιο. Η κυπριακή ομάδα MarsSense επιλέχθηκε για να παρουσιάσει την έρευνα της μπροστά από στελέχη των μεγαλύτερων διαστημικών υπηρεσιών του πλανήτη.

Οι Κύπριοι ερευνητές μας εντυπωσίασαν και συμπεριλήφθησαν στους τέσσερις φιναλίστ για το βραβείο του «Καλύτερου Φοιτητικού Ερευνητικού Έργου» παγκοσμίως για την τελευταία διετία.

Η MarsSense επιλέχθηκε διεθνώς με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για να παρουσιάσει την έρευνα της. Στο συνέδριο επιλέγονται ελάχιστα state-of-the-art ερευνητικά διαστημικά project προς παρουσίαση. Η ομάδα μας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δικτύων του Πανεπιστημίου Κύπρου, επινόησε μια μοναδική καινοτόμο μέθοδο εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, με δίκτυο πολλαπλών ασύρματων αισθητήρων, που μπορούν να αποσταλούν και να διασκορπιστούν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Θέλω εδώ να συγχαρώ δημόσια την κυπριακή αποστολή στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την βραβευμένη ομάδα αλλά και τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος, για την υποστήριξη και συμμετοχή του στο όλο έργο της αποστολής. Η ερευνητική μας ομάδα μόνο με την επιλογή της να παρουσιάσει στο SpaceOps 2014, έκανε την Κύπρο την 21η χώρα στα θέματα έρευνας διαστήματος, σε ένα ελίτ γκρουπ ανεπτυγμένων χωρών που μέχρι πρότινος ήταν μόνο 20 χώρες.

Φίλες και φίλοι,

Η βράβευση της MarsSense δημιουργεί μεγάλες προοπτικές στον τομέα της διαστημικής πολιτικής.

Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω πως είναι λάθος να ερμηνεύουμε τη λέξη Διάστημα με τους αστροναύτες. Το Διάστημα έχει μπει στην καθημερινότητα μας με πολλές δυνατότητες και εφαρμογές.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και εγώ προσωπικά, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε αυτό το επίτευγμα να έχει συνέχεια και προοπτική. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου αλλά και η ιδιότητα της ως χώρα μέλος της ΕΕ δημιουργεί ανεπανάληπτες ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν.

Αξίζει απλά να αναφέρω πως αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα από στην Αθήνα συνέδριο με θέμα “Space and Security”, το οποίο οργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Υπουργείο Άμυνας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σκοπός και άμεση επιδίωξη του Υπουργείου Συγκοινωνιών είναι να εμπλακεί χωρίς καθυστέρηση στα πιο πάνω ερευνητικά προγράμματα.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια αποτελεσματική διαστημική πολιτική που θα επιτρέψει στην ΕΕ να καταλάβει ηγετική θέση παγκοσμίως σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς πολιτικής.

Το διάστημα μπορεί να παράσχει τα εργαλεία για την εξεύρεση λύσεων σε πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία τον 21ο αιώνα.

Η Ευρώπη οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Τα διαστημικά συστήματα και οι τεχνολογίες με βάση το διάστημα αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών και όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την τηλεόραση, από την πρόγνωση του καιρού μέχρι τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα, οι περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες που όλοι θεωρούμε δεδομένες στον σύγχρονο κόσμο, εξαρτώνται από το διάστημα για να λειτουργήσουν σωστά.

Οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης συντονίζονται στα πλαίσια της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες των κρατών μελών και άλλων σημαντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Στο μέλλον το διάστημα θα παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις, καθώς και υπηρεσίες στους πολίτες. Τα βελτιωμένα συστήματα για προσδιορισμό θέσης και χρόνου σε συνδυασμό με την παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος θα προσφέρουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις την ευκαιρία να ακμάσουν παρέχοντας νέες υπηρεσίες. Το διάστημα έχει επίσης ζωτική σημασία σε ό,τι αφορά ζητήματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, υφίσταται μια μεγάλη αεροδιαστημική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που καλύπτει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εμπορικών αναγκών για κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρων, καθώς και δορυφορικές υπηρεσίες. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε μια δύσκολη αγορά.

Τα διαστημικά συστήματα αποτελούν σαφώς στρατηγικά πλεονεκτήματα που φανερώνουν ανεξαρτησία και την ικανότητα ανάληψης παγκόσμιων ευθυνών. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και οι ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν στην Ευρώπη τώρα και στο μέλλον, έχει μεγάλη σημασία να καθοριστεί μια ενεργή, συντονισμένη στρατηγική και μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.