6/6/14

Ημερίδα για την «Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση» σε Καιρούς Οικονομικής Κρίσης



Ο κ. Χανς Άιχελ, Υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία κατά την περίοδο 1999-2005, ο Νομπελίστας Καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, και ο κ. Νίκο Χέσλοπ, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακών φόρων στο υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές που συμμετείχαν σε διεθνή ημερίδα σήμερα στη Λευκωσία με θέμα "Πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση σε καιρούς οικονομικής κρίσης".


Η ημερίδα, η οποία έγινε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής "Πράσινης Εβδομάδας".

Οι περισσότεροι ομιλητές εστίασαν στις προοπτικές μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, ώστε το βάρος της φορολογίας να μετατοπιστεί από τη φορολόγηση της εργασίας και του εισοδήματος, όπως ισχύει σήμερα, στη φορολόγηση δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή εξαντλούν σπάνιους φυσικούς πόρους. Μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι φόροι στις εκπομπές άνθρακα, επιβαρύνσεις ανάλογες με την ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων και τα διόδια στις πόλεις σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Στην ομιλία του, ο Χανς Άιχελ, που πρωτοστάτησε στις πράσινες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία ως ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο 1999-2005, αναφέρθηκε στα οφέλη που είχε η θέσπιση της Οικολογικής Φορολογικής Μεταρρύθμισης.  Ο Νίκο Χέσλοπ μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η βρετανική κυβέρνηση για την υιοθέτηση πράσινων φορολογιών που είναι πολιτικά αποδεκτές αλλά και αποτελεσματικές. Η Λουίζ Νταν από το University College του Δουβλίνου μίλησε για τις εμπειρίες από την εφαρμογή ενός «φόρου άνθρακα» στην Ιρλανδία σε καιρό οικονομικής κρίσης και πώς αυτό βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Οι Κύπριοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και προοπτικές εφαρμογής τέτοιων μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Πασιαρδής εστίασε σε θέματα οικονομικής ανισότητας και πώς μπορούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν χωρίς να επιβαρύνονται δυσανάλογα οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους περιέγραψε τις σχετικές πρωτοβουλίες που παίρνει το Υπουργείο. Τέλος, ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Αγλαντζιάς Χάρης Τσαγγαρίδης μετέφερε στο ακροατήριο την εμπειρία του από την πιλοτική εφαρμογή συστήματος χρέωσης των απορριμμάτων («pay as you throw») στον Δήμο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λούης Τσαγγαρίδης, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο Καθηγητής Πισσαρίδης. Στην ομιλία του ο κ. Μαρκοπουλιώτης τόνισε ότι οι περιβαλλοντικοί φόροι δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν πανάκεια. Μπορούν όμως να είναι μέρος της δέσμης πολιτικής η οποία στόχο θα έχει να διασφαλίσει πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να διατηρεί την ηγετική της θέση στον κόσμο. Από την πλευρά του, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι αν και η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για το περιβάλλον, το πρόβλημα δεν είναι, όπως συχνά λέγεται, ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν οικολογική συνείδηση αλλά το γεγονός ότι οι αρχές δεν παίρνουν τα μέτρα εκείνα που θα έκαναν εύκολο για τους πολίτες να συμπεριφέρονται με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον.