24/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή στην τελετή λήξης μαθημάτων του Σχολείου Τμήματος Φυλακών

Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.30 μ.μ.
 


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στην τελετή λήξης μαθημάτων του Σχολείου Τμήματος Φυλακών


Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε όλοι εδώ, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, για την τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου Τμήματος Φυλακών. Η σημερινή τελετή, πρώτη στα χρονικά της εκπαίδευσης εντός των φυλακών με αυτή τη μορφή, αναδεικνύει την αναγνώριση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην εκπαίδευση.
 
Το δικαίωμα στη μόρφωση και την εκπαίδευση, σε ένα χώρο όπου τίποτα δεν θεωρείται εξαρχής αυτονόητο, πραγματώνεται, στην περίπτωση του Σχολείου των Φυλακών, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Βρίσκοντας διέξοδο στο Σολώνειο απόφθεγμα «γηράσκω αεί διδασκόμενος» και στη «δια βίου μάθηση», η μόρφωση γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα από τους περιορισμούς σε σχέση με τον χώρο στον οποίο βρίσκονται διδάσκων και διδασκόμενος.

Η σπουδαιότητα όμως της εκπαίδευσης στον χώρο του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών μεγαλώνει, καθώς αυτή αποτελεί συχνά τη λύση όσον αφορά στον σωφρονισμό των κρατουμένων, στην προετοιμασία για κοινωνική επανένταξη και για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά, κυρίως, στην επανάκτηση του αυτοσεβασμού και της αυτοπεποίθησής τους. Η επένδυση στην εκπαίδευση εκτός, αλλά και εντός, των φυλακών είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη απάντηση στην υποτροπή και στην αύξηση της εγκληματικότητας.   

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης αυτής, στηρίζει τον προγραμματισμό της Διοίκησης των Φυλακών και της παραχωρεί εδώ και χρόνια ένα δάσκαλο που συντονίζει τα προγράμματα εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας το θετικό έργο που επιτελείται και τη σημασία του, το Υπουργείο μας αντικρίζει θετικά την παραχώρηση υπηρεσιών και ενός δεύτερου εκπαιδευτικού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο . Επιπλέον, στο πλαίσιο και του ανανεωμένου και ενισχυμένου μνημονίου που υπογράφηκε μόλις τώρα μεταξύ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αναβαθμίζεται η συνεργασία των μερών, με σκοπό την παροχή βοήθειας στους κρατουμένους για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο κατά την αποφυλάκισή τους. Συγκεκριμένα, διατίθενται ώρες διδασκαλίας για την κατάρτιση των κρατουμένων, ώστε, μετά την αποφυλάκισή τους, να μπορούν να φοιτήσουν σε Εσπερινές Τεχνικές Σχολές και να λάβουν Απολυτήριο Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Επίσης, ενισχύονται και εμπλουτίζονται τα επιμορφωτικά μαθήματα γενικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, με σκοπό την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των κρατουμένων. Τέλος, μελετώνται τρόποι παροχής ευκαιριών στους κρατουμένους για απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου και Λυκείου.  

Συγχαίρω όλους όσοι συμβάλλουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Σχολείου Τμήματος Φυλακών και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Διεύθυνσης των Φυλακών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικό, με σκοπό την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους κρατούμενους, και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του σωφρονιστικού ιδρύματος και το καλό της κοινωνίας και του τόπου μας.   

_____________