24/6/14

Ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε τα γραφεία του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης

Ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε τα γραφεία
του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης


Η Κυβέρνηση πιστεύει στην αγροτική οικονομία, πιστεύει στους αγρότες και γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κύπρος μπορεί να παράξει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, σήμερα, στα Γραφεία του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ). Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η κυπριακή γεωργία, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών, αντιμετωπίζει προβλήματα, όμως η Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον Κύπριο αγρότη έτσι ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο και να ευημερεί.

Σε δηλώσεις του ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι ο ΟΓΑ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας γιατί στηρίζει, μέσα από την καταβολή αποζημιώσεων, τους αγρότες μας. Κατά τη συνάντηση με τη διεύθυνση και το προσωπικό ο κ. Κουγιάλης ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την ανομβρία. Έχουν καταγραφεί σχεδόν όλες οι ζημιές που έχει υποστεί η κυπριακή αγροτική οικονομία και με διαβεβαίωσαν ότι εντός Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, όπως είχαμε υποσχεθεί στους αγρότες μας, είπε, σημειώνοντας ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΟΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις της τάξης των 17-18 εκατ. ευρώ με ένα μεγάλο μέρος του ποσού να δίδεται για τις ζημιές στα σιτηρά, καθώς και για καλλιέργειες εσπεριδοειδών, φυλλοβόλων, αμπελιών, πατατών, κ.ά.. Ο ΟΓΑ θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ζημιών που έχει υποστεί η αγροτική οικονομία του τόπου, με στόχο να την διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και να την αναπτύξουμε περαιτέρω στο μέλλον, επισήμανε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον ο ΟΓΑ θα είναι υπό τη σκέπη του Υπουργείου Γεωργίας με βάση τις μελέτες της Διεθνούς Τράπεζας, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτή είναι μια εισήγηση των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας όμως είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί με τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ για να εξεταστεί τι συμφέρει καλύτερα το κράτος να γίνει και κυρίως, να δούμε πως θα διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του, όπου και εάν ενταχθεί.

Ερωτηθείς, τέλος, αναφορικά με την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια που ζητήθηκε από την ΕΕ λόγω της ανομβρίας στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ζητήθηκε επιπρόσθετη βοήθεια μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων και γίνεται προσπάθεια κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η ανομβρία στην Κύπρο αποτελεί μεγάλη κρίση για εμάς, όσο και αν δεν επηρεάζεται η υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω του ότι το Ταμείο θεσπίστηκε για να πληρώνει μεγάλες κρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθούμε να επιχειρηματολογήσουμε και να αποδείξουμε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε το Ταμείο να πληρώνει κρίσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κατέληξε.

_____________