24/6/14

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κλήριδη για σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή»

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κλήριδη
για σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή»


Σε σχέση με το σημερινό εκτενές δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις έρευνες» και «Προβληματισμός λόγω στασιμότητας των ερευνών για την οικονομία», επιθυμώ να σχολιάσω τα ακόλουθα:

Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε επικοινωνιακά παιγνίδια με τα οποία επιδιώκεται η δημιουργία εντυπώσεων ως προς ενδεχόμενη ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα για αργοπορία στις ποινικές ανακρίσεις για την οικονομία και ως προς το ότι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες επίσπευσής τους.

Επαναλαμβάνω και διευκρινίζω για ακόμα μια φορά ότι οι ανακρίσεις δεν διεξάγονται ούτε από τον Γενικό Εισαγγελέα ούτε από τη Νομική Υπηρεσία αλλά από την Αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας, μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και άλλους λειτουργούς, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για ενδυνάμωση της ανακριτικής ομάδας και επίσπευση των ανακρίσεων, πλην όμως ο ρόλος τους μέχρι εκεί εξαντλείται.

Γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα και για μη λήψη απόφασης από τον Γενικό Εισαγγελέα για αγορά server και λογισμικού για τις ανάγκες της ανακριτικής ομάδας παρά το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε κάθε οικονομική βοήθεια. Αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό. Κατόπιν επανειλημμένων συσκέψεων στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, αξιωματικών της Αστυνομίας και του Διευθυντή του ΤΥΠ, κρίναμε ως απαραίτητη την αγορά αυτού του εξοπλισμού, παρά κάποιους ενδοιασμούς της Αστυνομίας, και εγώ προσωπικά απέστειλα επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας, καθότι τον εξοπλισμό αυτό είναι η Αστυνομία που πρέπει να τον αγοράσει, εφιστώντας του την προσοχή στην αναγκαιότητα αγοράς και εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος το συντομότερο.

Δημοσιεύματα όπως το υπό αναφορά δεν προκαλούν τίποτε άλλο παρά υπόσκαψη του δύσκολου έργου που έχει αναλάβει η Νομική Υπηρεσία και απόδοση ευθυνών για αργοπορία οι οποίες δεν ανήκουν ούτε στη Νομική Υπηρεσία ούτε στον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα οι οποίοι καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για επίσπευση των αστυνομικών ανακρίσεων.
_______________