4/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου
στην τελετή έναρξης της εκστρατείας «Limassol Drowning Prevention 2014»


Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου την εκστρατεία «Limassol Drowning Prevention 2014» του Επαρχιακού Ναυαγοσωστικού Ομίλου Λεμεσού.

Είναι πεποίθησή μου ότι η χρησιμότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους λουόμενους και την κοινωνία εν γένει, έχει πάμπολλες φορές τεκμηριωθεί. Αναμφίβολα, η συνεισφορά των ναυαγοσωστών είναι πολύτιμη για τη διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος σε παραλίες και πισίνες. Με τις γνώσεις, τη συμπεριφορά και τις ικανότητές τους, οι ναυαγοσώστες μπορούν να σώσουν τη ζωή άλλων, θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή των ιδίων σε κίνδυνο.

Η συνδρομή του Επαρχιακού Ναυαγοσωστικού Ομίλου Λεμεσού και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής στις σημερινές προκλήσεις για σωστή διαχείριση των παράκτιων περιοχών, στα πλαίσια όμως της εφαρμογής πολιτικής αυστηρής περισυλλογής στον οικονομικό τομέα, είναι εμφανής και από την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν την παρούσα εκστρατεία.

Προκειμένου η Πολιτεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, θα πρέπει να διατηρείται ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων και αλληλοενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έτσι ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες που προκύπτουν.

Σας ενημερώνω ότι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, καθώς και άλλων Επιτροπών της Βουλής, κατατίθενται και συζητούνται κατά καιρούς προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και παράλληλα εξετάζονται αυτεπαγγέλτως θέματα αναφορικά με ζητήματα που έχουν σχέση με τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Για όλα αυτά τα θέματα θεωρούμε ως Βουλή δεδομένη την ύπαρξη άριστης και αρμονικής συνεργασίας με όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η προστασία και διάσωση των λουομένων από ναυαγοσώστες που να έχουν συγκεκριμένες εξουσίες, καθήκοντα και ευθύνες. Ωστόσο, με βάση σχετική ενημέρωση της Βουλής από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, από το 1973 λειτουργούν μονάδες διάσωσης λουομένων, οι οποίες κατά κανόνα λειτουργούν ικανοποιητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του όλου συστήματος, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην επιτήρηση των περιοχών από ναυαγοσώστες και να μη χάνεται ούτε μία ανθρώπινη ζωή.

Συναφώς, προσβλέπω σε συνέχιση της προαναφερθείσας αγαστής συνεργασίας και σας διαβεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσω να είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συναφές θέμα που σας απασχολεί και για το οποίο η Βουλή θα μπορούσε να έχει αρμοδιότητα. Είναι πεποίθησή μου εξάλλου ότι μέσα από σοβαρό διάλογο καταλήγουμε σε ορθές και δίκαιες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ας σημειωθεί, πρόσθετα, ότι η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων σε σχέση με τον θεσμό των ναυαγοσωστών θα πρέπει να γίνεται στη βάση της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας και με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας και στις δυσμενείς επιπτώσεις της σε ποικίλους τομείς, που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον θεσμό του ναυαγοσώστη. Είμαστε κοινωνοί των θεμάτων που σας απασχολούν και έχουμε την άποψη ότι οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την οικονομική πτυχή της ναυαγοσωστικής κάλυψης, θα πρέπει να λαμβάνεται με πλήρη σεβασμό στο κύρος του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη και στην ανεκτίμητη συμβολή του στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και θα αναμένουμε ως Βουλή να επανεξετάσει η εκτελεστική εξουσία τα νέα δεδομένα που η ίδια έχει θέσει αναφορικά με την απασχόληση ναυαγοσωστών για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Συγχαίρω λοιπόν τους διοργανωτές της εκστρατείας και εύχομαι αυτή να αποβεί χρήσιμη και εποικοδομητική.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη της εκστρατείας.