4/6/14

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναχώρησε για το Λουξεμβούργο


O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναχώρησε σήμερα το πρωί της για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του τελευταίου επί Ελληνικής Προεδρίας, Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο, 5 Ιουνίου.


Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι Υπουργοί των κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις επί διαφόρων πτυχών που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Ευρωπόλ). Το νέο νομικό πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ευρωπόλ για να καταστεί αποτελεσματικότερη στην καταπολέμηση του σοβαρού, οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος και να αναβαθμιστεί ως κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών. Επιπρόσθετα, εισάγει τη αρχή της λογοδοσίας για τη Ευρωπόλ, θέτοντας σαφείς ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών.

Για σκοπούς περαιτέρω προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι Υπουργοί αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων με τρίτες χώρες. Στα πλαίσια της ίδιας συζήτησης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, θα επιδιώξουν να εξεύρουν λύσεις ως προς τη δυνατότητα των πολιτών να υποβάλλουν παράπονα στις εθνικές Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έγινε η παραβίαση, με τη λειτουργία ενός μηχανισμού ενιαίας θυρίδας.

Οι Υπουργοί, υλοποιώντας τη δέσμευση τους για λειτουργία του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αναμένεται να έχουν έντονες διεργασίες για την εξεύρεση κοινού αποδεκτού μηχανισμού για τη λειτουργία του θεσμού, καθώς επίσης και για το βαθμό συμμετοχής των εθνικών αρχών των κρατών μελών στις διαδικασίες έρευνας και δίωξης αδικημάτων που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και κατά συνέπεια των κρατών μελών.

Ο κ. Νικολάου, στα πλαίσια της συζήτησης της πρότασης κανονισμού, αναμένεται να θέσει την εξαίρεση, από τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, των μικροπαραβάσεων ή μικρότερης σημασίας αδικημάτων, καθώς επίσης και το πλαίσιο εφαρμογής της συντρέχουσας αρμοδιότητας.

Ο κ. Νικολάου, επιστρέφει στην Κύπρο το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου.

----------------