13/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην 1η Περιφερειακή Χοροεσπερίδα των Τοπικών Επιτροπών Πολυτέκνων

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη
στην 1η Περιφερειακή Χοροεσπερίδα των Τοπικών Επιτροπών Πολυτέκνων


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην 1η Περιφερειακή Χοροεσπερίδα που διοργανώνει η Επαρχιακή Επιτροπή Πολυτέκνων Λευκωσίας. Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή, η οποία καλλιεργεί τους δεσμούς των πολυτέκνων της περιφέρειας, προάγοντας και αναδεικνύοντας τον πολύτιμο θεσμό της οικογένειας.
Είναι παραδεκτό από όλους ότι η συνολική προσφορά της οικογένειας, και ιδιαίτερα της πολύτεκνης οικογένειας, στην κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού λειτουργεί ως σταθερός αιμοδότης ανθρώπινου δυναμικού αλλά πρωτίστως ως στοιχείο κοινωνικής συνοχής και κιβωτός των ηθών και αξιών του λαού μας.
Η πολύτεκνη οικογένεια, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων της γήρανσης του πληθυσμού, προσφέρει στην πατρίδα πολύ περισσότερα από εκείνα που της αναλογούν.

Επιτρέψτε μου να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο σύμβολο όλων των οικογενειών: Στη μητέρα, στην αγαπημένη μάνα. Για όλους μας η μάνα, με όποιο επίθετο κι αν συνοδεύεται, είναι πρόσωπο ιερό. Νεαρή ή ηλικιωμένη, πλούσια ή φτωχή, μορφωμένη ή μη, εκφράζει την απόλυτη αγάπη και την αυτοθυσία.

Η πολύτεκνη μάνα διαθέτει όλα τα προηγούμενα στον υπέρτατο βαθμό, γιατί βιώνει τη μητρότητα σε πολλαπλό βαθμό και καλείται να μοιράσει ακριβοδίκαια τα συναισθήματα, την ατέλειωτη φροντίδα μιας μεγάλης οικογένειας, τον προσωπικό της χρόνο και τη ζωή της ολόκληρη, θέτοντας τον εαυτό της και τις ανάγκες της σε δεύτερη μοίρα.

Αυτή είναι η Κύπρια πολύτεκνη μάνα, η ψυχή της οικογένειας, η προσωποποίηση της αγάπης και της αυταπάρνησης. Αυτή που στερούμενη τα πάντα θέτει πρώτο μέλημα και σκοπό το μεγάλωμα των παιδιών της. Αυτή που ανέθρεψε ήρωες. Αυτή που κρατώντας δακρυσμένη τη ξεθωριασμένη φωτογραφία των αγαπημένων της προσώπων ζητά ακόμα τη δικαίωση.

Η πρωτοφανής οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την ανταπόδοση στις πολύτεκνες οικογένειες με ό,τι πραγματικά τους αναλογεί. Εντούτοις, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση, θέτοντας ως προτεραιότητά της τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας.

Συγκεκριμένα, το κράτος επιδοτεί μέσω της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, 9.200 περίπου πολύτεκνους με ετήσια δαπάνη €37.658.000, πέραν των έκτακτων χορηγιών, βοηθημάτων και υπηρεσιών που παρέχονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Και είναι σαφές ότι αυτή η πράξη στήριξης δεν γίνεται από συμπόνοια και φιλανθρωπία, αλλά αντιθέτως, αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης για την πολυσχιδή προσφορά της πολύτεκνης οικογένειας προς όφελος του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Οι ενέργειες της παρούσας Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής μέσα στα πολύ περιοριστικά, δυστυχώς, δημοσιονομικά πλαίσια που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία. Δεν χωρεί, όμως, καμία αμφιβολία πως, στηρίζοντας την οικογένεια, στηρίζουμε κατ’ επέκταση την οικονομία και την κοινωνία.

Με αυτά τα λίγα λόγια διαβιβάζω την εκτίμηση ολόκληρης της Πολιτείας για την πολύτιμη προσφορά σας προς την πατρίδα. Εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη και σας καλώ να συνεχίσετε την ενεργό συμμετοχή σας, με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο για το ευάρεστο έργο που επιτελείτε. Η συνεισφορά σας αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη συνολική προσπάθεια του λαού μας για οικονομική ανάκαμψη, πρόοδο και ευημερία.

_________________