16/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε το κλείσιμο των εργασιών του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου για θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε το κλείσιμο των εργασιών του Σεμιναρίου
Υψηλού Επιπέδου για θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε και χαιρέτησε σήμερα το κλείσιμο των εργασιών του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου για θέματα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), το οποίο οργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας (EUISS), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC).

Ο κ. Υπουργός, που απένειμε εκ μέρους της Υπάτου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Catherine Ashton, διπλώματα συμμετοχής, εξήρε στο χαιρετισμό του το έργο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, σε ότι αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση στους τομείς της ΚΠΑΑ.
Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε επίσης πως σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών και προκλήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στη διεθνή σκηνή για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό, σημείωσε πως θα πρέπει να τερματιστεί ο αναχρονισμός της κατοχής εδάφους και της διαίρεσης μιας χώρας μέλους της Ένωσης, τονίζοντας και πως η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.
Το σεμινάριο το οποίο αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, άρχισε στις 12 Μαΐου και ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα στη Λάρνακα. Σ’ αυτό συμμετείχαν πέραν των 60 αντιπροσώπων από τη στρατιωτική και διπλωματική κοινότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της βδομάδας, παρακολούθησαν διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές. Παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν στις μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, στις τρέχουσες και μελλοντικές στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές διαχείρισης κρίσεων. Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

12/5/2014