6/5/14

Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης

Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης


Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που προσλαμβάνει το σοβαρό πρόβλημα της κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στην Κύπρο. Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς επίσης έντονο προβληματισμό οι χειρισμοί των αρμοδίων.
Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, πέραν από τη μηδενική ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται από πλευράς αρχών στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων και στην επιβολή αυστηρών ποινών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων. Δημόσιες συζητήσεις και παρεμβάσεις που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διαπόμπευση των ανήλικων θυμάτων θα πρέπει να αποφεύγονται. Προσωπικά και οικογενειακά δράματα δεν μπορούν να αποτελούν ακόμη ένα κεφάλαιο της τραγικής καθημερινής επικαιρότητας η οποία δείχνει το μέγεθος του εκτροχιασμού από παραδοσιακές αξίες όπως είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η Ευρωβουλευτής, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και άλλους αρμόδιους φορείς να εκσυγχρονίσουν όχι μόνο τις υφιστάμενες νομοθεσίες και μηχανισμούς, αλλά και να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές παροχής ψυχοσωματικής στήριξης ευάλωτων ομάδων.
Σημειώνεται πως η Κύπρια Ευρωβουλευτής έχει ήδη προσυπογράψει το Μανιφέστο για Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών στα πλαίσια εκστρατείας που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα, στο Στρασβούργο. Στόχος του Μανιφέστο είναι ο αδιάκοπος αγώνας κατά της παιδικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμό, κάθε μορφής ανισότητας και διακριτικής συμπεριφοράς, καθώς επίσης της εμπορίας ανηλίκων ατόμων. Μια πλειάδα Ευρωβουλευτών απ’ όλες τις χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια προς επίτευξη των στόχων του Μανιφέστο του Παιδιού γιατί πιστεύουν πως «είναι πια καιρός να μεταφράσουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των παιδιών»
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
06/05/14