14/5/14

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: «Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση του ΕΔΑΔ»

Εφαλτήριο για νέες διεκδικήσεις προς αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων


Αντιγόνη Παπαδοπούλου: «Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση του ΕΔΑΔ»

Η Ευρωβουλευτής και υποψήφια για επανεκλογή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να ζητήσει από την Τουρκία όπως αποζημιώσει για ηθική βλάβη τους εγκλωβισμένους της χερσονήσου της Καρπασίας και τους συγγενείς των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Ανεξάρτητα από το χρηματικό ποσό που επιδικάζεται για πρώτη φορά για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εν λόγω απόφαση έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, γιατί ενισχύει τη θέση της Ε/κ πλευράς στις διεξαγόμενες συνομιλίες, καθιστώντας αφενός την Τουρκία υπεύθυνη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και αφετέρου γιατί δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της όσον αφορά την απόφαση Δημόπουλος.

Ο προσφυγικός κόσμος δικαιούται να ευελπιστεί πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, για να αξιώσει και τη δίκαιη ικανοποίηση των προσφύγων που απώλεσαν το βιός και τις περιουσίες τους, λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής, σημειώνει η κα Παπαδοπούλου. Διεκδικώντας παράλληλα και αποζημίωση για όλα τα δεινά που έχει υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τη σωρεία παραβιάσεων της εθνικής της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων του λαού μας.

Η Ευρωβουλευτής σημειώνει πως η απόφαση δικαιολογημένα αναπτερώνει το ηθικό του προσφυγικού κόσμου αφού διευκρινίζεται πως η Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων που δημιουργήθηκε ως «εσωτερικό ένδικο μέσο» λόγω της υπόθεσης Δημόπουλου, δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι καιρός η εκτελεστική εξουσία, τα κόμματα, οι οργανωμένοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν υπεύθυνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, να ασκήσουν κυρώσεις γιατί επιτέλους ο θύτης πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενης για 40 χρόνια ημικατοχής του νησιού μας», αναφέρει η κα Παπαδοπούλου.

Ως Ευρωβουλευτής και τέως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε η κα Παπαδοπούλου: «θεωρώ πως η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία και πως συντονισμένα θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που σήμερα έχουμε στα χέρια μας».

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
13/05/14