14/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού μαθητικού δοκιμίου της
Ελληνικής Πρεσβείας


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για τη βράβευση των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον φετινό Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας. Το θέμα του Διαγωνισμού «Ελληνισμός, εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενεργός πολίτης μπροστά στην κρίση» πρόσφερε στους μαθητές μας ευκαιρίες για προβληματισμό σε καίρια ζητήματα, όπως είναι η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, η παιδεία, και ο ρόλος της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης στη διάπλαση δημοκρατικών ανθρώπων, πολιτών της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Η απαίτηση για χρήση από τους μαθητές δοκιμιακού λόγου με βασικά χαρακτηριστικά την ακριβολογία, την αναλυτική συνθετική σκέψη, την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση, είναι η άλλη σημαντική παράμετρος του διαγωνισμού, που αφορά στην κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, του πλούτου και της ομορφιάς της, στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σε μια εποχή που η νεοελληνική γλώσσα γνωρίζει κρίση, λόγω του «παραπολιτισμού» της εικόνας, της μειωμένης επαφής με το βιβλίο, της ξενομανίας και της στείρας αποστήθισης γνώσεων, η σωστή διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η καλλιέργεια της γλώσσας μας είναι θέμα ευθύνης, αφού όπως σωστά επισημαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος «Η γλώσσα είναι κάτι παραπάνω από απλό πρακτικό όργανο έκφρασης και επικοινωνίας, είναι ένα με τη σκέψη μας και με τα αισθήματά μας. Η αξία της εθνικής, της μητρικής γλώσσας είναι ακριβώς ότι από τις πρώτες ημέρες της ζωής μας διαμορφώνει το πνεύμα και το φρόνημά μας, τη νόηση και το θυμικό μας κατά έναν ορισμένο τρόπο: μας εξομοιώνει με τα μέλη της μεγάλης εθνικής οικογένειας, μας δένει με το παρελθόν και με το παρόν της φυλής μας, και απελευθερώνει τις δυνάμεις που φωλιάζουν μέσα μας, για να αναπτυχθούν, να καλλιεργηθούν, να εξωτερικευθούν».

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο που συνδιοργανώνει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τον Διαγωνισμό αυτό εδώ και 38 χρόνια, στο πλαίσιο της προώθησης της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Ευχαριστώ επίσης την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού – τους κ.κ. Ευάγγελο Βλιώρα, εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ελλάδας, Αντρέα Παναγίδη, Φιλόλογο, Αντρέα Χατζηθωμά, λογοτέχνη, Πάρη Ποταμίτη, αρθρογράφο και πολιτικό σχολιαστή του κυπριακού Τύπου, Λούη Κυπριανό, Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης, και την κυρία Σκεύη Πρωτοπαπά, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, ιδιαίτερα σε όσους διακρίθηκαν, καθώς επίσης και στους φιλολόγους που τους καθοδήγησαν. Εύχομαι στους μαθητές μας κάθε επιτυχία στις τελικές εξετάσεις τους, που ξεκινούν σε λίγες μέρες, και σε όλη την πορεία της ζωής τους.

--------------------