23/3/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Ασπρόφτα με θέμα «Το διαμάντι του Βορρά, Κερύνεια και επαρχία 38 χρόνια μετά», στην Γκαλερί «Δρώμενα»

23/03/2012





Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Δέχθηκα με χαρά την πρόσκληση του Άκη, γιου του αείμνηστου ζωγράφου Ανδρέα Ασπρόφτα, να τελέσω τα εγκαίνια της αποψινής έκθεσης. Όταν μου πρότεινε να παρευρεθώ και να πω λίγα λόγια για τον αείμνηστο πατέρα του και το έργο του ομολογώ πώς αισθάνθηκα μια πρόκληση γιατί, χωρίς να το αντιληφθώ, η μνήμη διέτρεξε μια διαδρομή 38 ολόκληρων χρόνων.

Απόψε εδώ επαληθεύεται για άλλη μια φορά η μεγάλη αξία του ζωγράφου, γιατί τα έργα που βρίσκονται μπροστά μας ανήκουν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα. Ήταν η εποχή που παρέα με το τριπόδι, τον καμβά και τις μπογιές ο ζωγράφος διένυε αποστάσεις ωσότου βρει το θέμα που να τον εμπνεύσει. Ήταν η εποχή των μαστόρων της τέχνης.

Ο Ανδρέας Ασπρόφτας θεωρείται ένας από τους πατέρες της κυπριακής ζωγραφικής, που αφιερώθηκε στο κυπριακό τοπίο όσο λίγοι. Οι μαρτυρίες του γιατρού Βάσου Λυσσαρίδη που μαζί με τον Ανδρέα βρέθηκαν αρκετές φορές να ζωγραφίζουν παρέα επαληθεύουν τα όσα λέω.

Βρισκόμαστε εδώ, μπροστά από ένα μοναδικό θησαυρό έργων τέχνης που η ιστορική και πολιτιστική τους σημασία είναι τεράστια, παραπέμποντας μας σε εκείνες τις λαμπρές εποχές της λεύτερης γης μας.

Φίλες και φίλοι,
Όταν καλούμαστε να εγκαινιάσουμε εκθέσεις καλλιτεχνών, προβληματιζόμαστε γι’ αυτό που πρέπει να αναδείξουμε από το έργο τους. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι πέραν της ζωγραφικής. Τα έργα διεγείρουν τις μνήμες, τις αισθήσεις και μας φέρνουν να στεκόμαστε μπροστά στο παρελθόν μας. Αισθάνομαι πως βρίσκομαι κάπου μεταξύ έκθεσης ζωγραφικής και μιας πολύτιμης και απαστράπτουσας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για έργα μουσειακά ύψιστης πολιτιστικής σημασίας, πέραν της καλλιτεχνικής τους δύναμης.

Ο ζωγράφος Ανδρέας Ασπρόφτας, καθοδηγούμενος από σταθερές, διαχρονικές και αισθητικές αξίες, συνειδητά επιλέγει τη θεματογραφία του από τις παραδόσεις του νησιού του προβάλλοντας τις ομορφιές του. Αυτές τις ομορφιές τις συνθέτει με αρτιότητα και επενδύει σε αυτές την ισορροπία και την αρμονία που απαιτείται για να έχουμε ένα μοναδικό σε έκφραση αποτέλεσμα. Μέσα από τα έργα του διακινείται ένας πλούτος συναισθημάτων, οραμάτων και δημιουργικών αναζητήσεων. Διακρίνουμε ακόμη μέσα σε αυτά το εξαίσιο άρωμα της πατρίδας μας που μας περιβάλλει, για να αφυπνίζει τις συνειδήσεις και να στρέφουμε το βλέμμα σε λησμονημένες παραδόσεις, σε ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου και στο φως που καταυγάζει μνήμες και τοπία που κατέγραψαν την πορεία του τόπου μας.

Όλα τα έργα του Ασπρόφτα εμπεριέχουν μια εσωτερικότητα και δημιουργούν μια μυστηριακή ονειρική ατμόσφαιρα αλλά και μια ψυχική ενατένιση του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί. Ο Ασπρόφτας υπήρξε μεγάλος δημιουργός. Αποτύπωσε με πάθος την κυπριακή φύση, έριξε άπλετο φως στον ψυχισμό των ανθρώπων του τόπου μας, έδωσε τη χρωματική διάσταση των πραγμάτων με έναν εντελώς δικό του σχεδιαστικό τρόπο και προοπτική που αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του.

Στη δημιουργική του πορεία ο καλλιτέχνης έδωσε έργο συμπυκνωμένων οραμάτων και μεστών αντιλήψεων για τη ζωή. Τα έργα που έχουμε μπροστά μας είναι μια παραπομπή στο διαχρονικό όνειρο της απελευθέρωσης που μας ταξιδεύουν στο χθες και το σήμερα, διατηρώντας την ελπίδα για το αύριο.

Τελώντας με σεβασμό και συγκίνηση τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, συγχαίρω θερμά τον γιο του μεγάλου καλλιτέχνη Άκη Ασπρόφτα για τη σημερινή αξιέπαινη πρωτοβουλία και διοργάνωση.