12/5/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Το Συμβούλιο απασχόλησε η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Ελβετό Προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ κ. Didier Burkhalter για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο διεθνής οργανισμός προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού συνεχάρη τον ΟΑΣΕ για τις πρωτοβουλίες και ενέργειές του, υποστήριξε την τήρηση του Οδικού Χάρτη που εισηγήθηκε ο ΟΑΣΕ για άμεση λήψη μέτρων με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα καθώς και την εφαρμογή της απόφασης της Γενεύης. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αγνοούμε κάποια θετικά στοιχεία δηλώσεων από πλευράς της Ρωσίας. Αντιθέτως, οφείλουμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να εξεύρουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αυστηρότητας και διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας με τη Ρωσική Κυβέρνηση. Πρωταρχικό στόχο όλων μας αυτή τη στιγμή αποτελεί η αποκλιμάκωση της κρίσης, υπογράμμισε, και κάλεσε όλες τις πλευρές και τους εμπλεκόμενους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σοφία. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για επίτευξη της πολιτικής λύσης που όλοι επιδιώκουμε και που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα, κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Άλλα θέματα συζήτησης που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

-----------------------