6/5/14

Ανακοίνωση - πρόσκληση έναρξης εκστρατείας Καθαρίζουμε Θάλασσες και Ακτές σε 1 Μέρα

Ανακοίνωση - πρόσκληση
έναρξης εκστρατείας Καθαρίζουμε Θάλασσες και Ακτές σε 1 Μέρα


Το Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος , η ομάδα Let’s do it Cyprus!, και η CYMEPA διοργανώνουν την εκστρατεία « Let’s do it Mediterranean -  ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ ΣΕ 1 ΜΕΡΑ» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2014 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού).

Η θάλασσα της Μεσογείου αποτελεί ένα εύθραυστο οικοσύστημα, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη   συνεχή πίεση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυριότερες πηγές της θαλάσσιας ρύπανσης από απόβλητα,   είναι οι παράνομες χωματερές που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια και παραλίες, η τουριστική και η αλιευτική βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι η απόρριψη σκουπιδιών στην Μεσόγειο Θάλασσα έχει απαγορευθεί από το 2009, εντούτοις το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει αμβλυνθεί.    
  
Η συμμετοχή της Πολιτείας, των Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανωμένων Φορέων, των Εθελοντικών Οργανώσεων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης   και του κοινού είναι   κομβική αφού ουσιαστικά   η  επιτυχία της εκστρατείας «ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ ΣΕ 1 ΜΕΡΑ» στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Μέχρι στιγμής έχουμε χαρτογραφήσει τις παραλίες, έχουμε καταγράψει ποιες από αυτές πρέπει να τύχουν καθαρισμού και έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής από Τοπικές Αρχές, ξενοδοχειακές μονάδες, ομάδες δυτών και ομάδες εθελοντών.

Παρακαλούμε θερμά όπως στηρίξετε την εκστρατεία μας δηλώνοντας τη συμμετοχή σας στο 70009055.
Την  Επίσημη Έναρξη θα κηρύξει η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η Εκστρατεία, το Σάββατο 10 Μαΐου, στις 10.00πμ στην παραλία απέναντι από τον Δημόσιο Κήπο στην Λεμεσό.