8/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην από κοινού Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη του ΕΟΑ/ FINABEL




Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Κύπρο, με την ευκαιρία της από κοινού Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και της FINABEL και να σας ευχηθώ μια παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση.


Η Κύπρος, ως μέλος της FINABEL και του ΕΟΑ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες των δύο Οργανισμών, στον βαθμό που οι δυνατότητές μας, μάς το επιτρέπουν. Ο ΕΟΑ σε γενικές γραμμές, καθώς και η FINABEL στον τομέα των χερσαίων δυνάμεων, προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία στα κράτη μέλη, να επεξεργαστούν και να προτείνουν λύσεις, όσον αφορά θεμελιώδη ζητήματα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανάγκης για επίτευξη της διαλειτουργικότητας και της κοινής αντίληψης.

Χαιρετίζω τη σημερινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, η οποία σηματοδοτείται με την υλοποίηση αυτής της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου.

Το οικονομικό και επιχειρησιακό περιβάλλον της εποχής μας δημιουργεί αναμφίβολα προκλήσεις για όλους μας και μας καλεί να είμαστε προνοητικοί και προσεκτικοί στον σχεδιασμό μας. Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε τα μελλοντικά μας βήματα σε βάθος, έτσι ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε σωστές και λειτουργικές αποφάσεις. Για τον σκοπό αυτό, είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες της συνάντησης θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού και ότι τα συμπεράσματα θα είναι θετικά και εποικοδομητικά.

Η διαμονή σας στην Κύπρο θα σας παρέχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το νησί μας, τον πολιτισμό αλλά και το εθνικό μας πρόβλημα που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα   της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα κατοχής της πατρίδας μας.

Ευελπιστώ ότι οι εντυπώσεις που θα αποκομίσετε από τα αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης, όταν θα φύγετε από τη χώρα μας, θα σας επιτρέψουν να διευρύνετε τις εμπειρίες και την αντίληψή σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε να συναλλάσσεστε απρόσκοπτα και επαγγελματικά με τα δύσκολα ζητήματα με τα οποία είστε επιφορτισμένοι.

Για άλλη μια φορά, σας εύχομαι μια ευχάριστη και εποικοδομητική παραμονή στο όμορφο νησί μας.