30/4/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος  σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει μέρος των ρευστών διαθέσιμων του κράτους στις τρεις κυπριακές τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και τη Συνεργατική Τράπεζα με κάποιο επιτόκιο. Ως γνωστό, μέχρι σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους κατατίθεντο στην Κεντρική Τράπεζα με μηδενικό τόκο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τον τίτλο ‘Ο περί της σύστασης και δημιουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματο-οικονομικής φύσεως’. Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου ώστε να περιλαμβάνει τη διαχείριση διαδικασιών διαμεσολάβησης για αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων με υποθήκη την κύρια κατοικία για τις οποίες ο οφειλέτης αδυνατεί να αποπληρώσει και που χρήζουν αναδιάρθρωσης με βάση τη σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Με τη διαδικασία διαμεσολάβησης διαμορφώνεται ένα δίκτυο προστασίας της κύριας κατοικίας, βιώσιμων οφειλετών  δεδομένου ότι το εν λόγω ακίνητο είναι ενυπόθηκη εξασφάλιση των υπό αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων.

Το ποσό που εμπίπτει σε αυτές τις αρμοδιότητες για την πρώτη κατοικία είναι μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και αφορά και την υποθήκη κύριας κατοικίας με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή αν ένας δανειολήπτης έθεσε υποθήκη την κύρια του κατοικία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσει δάνειο για τη μικρομεσαία του επιχείρηση, καλύπτεται από αυτό το νομοσχέδιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους και της καλύτερης διαχείρισης των πόρων και για εξοικονόμηση πόρων και για να τεθεί φραγμός στη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για δημιουργία συνολικού πλαισίου διαχείρισης θεμάτων στέγασης των κρατικών Υπηρεσιών.

Με την απόφαση δημιουργείται Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών και η εισήγηση για σύσταση του φορέα αυτού έγινε με στόχο να έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση όλων των θεμάτων στέγασης καλύπτοντας τόσο τα κρατικά ακίνητα όσο και τα ενοικιαζόμενα από το κράτος ακίνητα.

Στόχος του φορέα θα είναι η ετοιμασία και η εφαρμογή μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και κοινής πολιτικής, με σκοπό την επίτευξη εξοικονομήσεων για τη διασφάλιση των κρατικών συμφερόντων σε ό,τι αφορά θέματα στέγασης.

Τον φορέα θα αποτελούν οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας. Τα μέλη του φορέα θα μπορούν να διορίζουν υποεπιτροπές για χειρισμό και εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων.

Οι όροι εντολής του φορέα αφορούν την ετοιμασία και τήρηση μητρώου κρατικών ακινήτων και ενοικιαζόμενων ακινήτων, τον καθορισμό κοινής κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης, την αξιολόγηση των αναγκών στέγασης όλων των κρατικών Υπηρεσιών, την ετοιμασία μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για κάλυψη των αναγκών στέγασης των κρατικών Υπηρεσιών, την αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους των εναλλακτικών επιλογών στέγασης, τον καθορισμό και την παρακολούθηση δεικτών απόδοσης, την αναγνώριση διαθέσιμων ακινήτων, την αναγνώριση και εκμετάλλευση ευκαιριών αγοράς ή ενοικιαγοράς κτηρίων, την εξέταση αιτημάτων κρατικών Υπηρεσιών για στέγαση/μετεστέγαση και την αξιολόγηση αναγκών σε αποθηκευτικούς χώρους».  

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την απόφαση καταργούνται οι Επαρχιακές Επιτροπές Ενοικίου.

--------------------------