28/4/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας,
Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού


Η ενεργειακή ανάπτυξη στο κέντρο του προτεινόμενου έργου ΕΝΕΡΓΕΙΝ

Το ΕΝΕΡΓΕΙΝ, αποτελεί ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013». Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων για την προαγωγή μιας αρμονικής, ισόρροπης και βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο που θα οδηγήσει τελικά σε:

·        Επιδεικτική εφαρμογή ώριμων και καινοτόμων έργων Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε χώρους, εγκαταστάσεις και κτήρια του δημοσίου τομέα, με άμεσο πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων σε όλους τους πολίτες και επίτευξη στην πράξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

·        Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές, με αφετηρία τα επιδεικτικά έργα και δράσεις του στρατηγικού έργου.

·        Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη νέων καινοτόμων αγορών.

·        Πολυεπίπεδη συμβολή στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους Ελλάδας και Κύπρου (20-20-20) καθώς και προετοιμασία πολιτικής για μακροπεριφερειακή ανάπτυξη εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), μέσω της εξειδίκευσης της διαμόρφωσης στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και της μελλοντικής πολιτικής συνοχής.

·        Συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

·        Ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών υποδομών, που συμβάλλει σε τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι βασικές δραστηριότητες του προτεινόμενου στρατηγικού έργου μέσω απτών αποτελεσμάτων μπορούν να συνοψιστούν στην:

·        ανάπτυξη περιφερειακών στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων δράσης και σύνθεση τους σε ένα μακροπεριφερειακό και διασυνοριακό σχέδιο,
·        επιδεικτική εφαρμογή ώριμων έργων και δράσεων,
·        υλοποίηση σχεδίου σύνθεσης και πολλαπλασιασμού αποτελεσμάτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου είναι 4 εκ. ευρώ, από τα οποία το 80% είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Στο έργο συμμετέχουν οκτώ φορείς, εκ των οποίων οι επτά είναι ελληνικοί και ο ένας κυπριακός – το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Το Υπουργείο Ενέργειας, ως Εταίρος, έχει θέσει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση αριθμού δημοσίων κτηρίων.

Στα πλαίσια υλοποίησης των παραδοτέων, το Υπουργείο έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

·        Διενέργεια επιτόπου επισκέψεων για καταρχήν τεχνική αξιολόγηση των επεμβάσεων στα επιλεχθέντα δημόσια κτήρια.

·        Προετοιμασία για διεξαγωγή διαγωνισμών για Διαχείριση και Εξακρίβωση των παραδοτέων.

·        Συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή διαγωνισμών για έκδοση των αναγκαίων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων.

·        Συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την προετοιμασία και διεξαγωγή διαγωνισμών για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων στη βάση των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνονται στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίου που θα εκδοθούν.

·        Σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) προωθείται η δημιουργία της Ιστοσελίδας του έργου ΕΝΕΡΓΕΙΝ.
_______________