8/4/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση
του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ


Η αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Έρικ Ρούμπιν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης είπε: «Η συνάντηση κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είχε σχέση με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη φάση της κατάθεσης των αρχικών εισηγήσεων, του λεγόμενου screening, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς ξεπερνούμε κάποια προβλήματα που έχουν ήδη διακριβωθεί.

Έγινε, στο δεύτερο στάδιο, μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου. Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Ως τρίτο θέμα συζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αξία και η σημασία αυτής της εμπλοκής και πόσο θα βοηθήσει έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός και να συγκεκριμενοποιηθεί σε σχέση, κυρίως, με τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητα των προτάσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ «υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων».

______________