28/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κροατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Κροατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας, με έδρα την Αθήνα, δρος Ivan Velmir Starcevic .

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο δρ Starcevic διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου της Κροατίας τις καλύτερες ευχές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Ο νέος Πρέσβης ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαίρετες. Η Κύπρος και η Κροατία είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομικά, με φιλικούς και ευγενικούς λαούς, ήλιο και θάλασσα, πολλές φυσικές ομορφιές και είναι ανάμεσα στους πιο θαυμαστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και παγκόσμια, πρόσθεσε. Αυτό, είπε, αποτελεί εξαίρετη βάση για μελλοντική συνεργασία.

Ο δρ Starcevic αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και επισήμανε ιδιαίτερα την πρόοδο που επετεύχθη στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής με τη Διακήρυξη της Λεμεσού, η οποία έθεσε γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, που αποτελεί και μια από τις προτεραιότητες της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας και έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας. Συνεπώς, οι δύο χώρες μας έχουν πολλά κοινά, συνέχισε, και κατά την άσκηση των καθηκόντων μου θα προσπαθήσω να κτίσω πάνω σε αυτό το κοινό έδαφος προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες, τις γνώσεις και τις ικανότητές του για να προωθήσει τις υφιστάμενες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα εργαστεί για τη βελτίωσή τους.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα είπε ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχει αρχίσει είναι ιδιαίτερης σημασίας και ότι η Κυβέρνησή του χαιρετίζει τέτοιες εξελίξεις και θα τις παρακολουθεί στενά, ευελπιστώντας σε μια επιτυχή κατάληξη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και εύχονται η Κύπρος να ξεπεράσει την παρούσα κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως η πρόσφατη ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και τα σχέδια για μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές αγορές διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή καθώς και για το μέλλον της Κύπρου, γενικότερα.

Ο δρ Starcevic αναφέρθηκε επίσης στις κροατικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και στη μικρή κοινότητα Κροατών πολιτών που ζουν στην Κύπρο, οι οποίοι του έχουν μιλήσει για τη χώρα και τις ομορφιές της, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να γνωρίσει και ο ίδιος την όμορφη αυτή χώρα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση του θα παράσχουν στον νέο Πρέσβη της Κροατίας κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ότι, μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στην επέκτασή τους σε νέους τομείς. Ως μεσογειακές χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, επιθυμούμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχάρηκε την Κροατία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2013, η οποία επετεύχθη χάρη στην αποφασιστικότητα και   τη δέσμευση   που επέδειξε. Η ένταξη, πρόσθεσε, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ προσφέρει και ένα ξεχωριστό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Κύπρος υποστήριξε την ένταξη της Κροατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτέλεσε για τον ίδιο μεγάλη ευχαρίστηση η συμμετοχή του στους εορτασμούς για την ένταξη, στις 30 Ιουνίου 2013, στο Ζάγκρεμπ.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε με την Τρόικα με συνολικό στόχο την επιστροφή στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, και εξέφρασε ικανοποίηση που η δέσμευση αυτή αναγνωρίζεται από την Τρόικα, μετά και από την τρίτη αξιολόγηση – όπου αναγνωρίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν έχει παρεκκλίνει από το πρόγραμμα – και από το Eurogroup . Πρόσθεσε ακόμη ότι εν γένει αναμένεται να υπάρξει βελτίωση της οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα, η Κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της και λαμβάνει μέτρα με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έλαβε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, και εξέφρασε την παποίθηση ότι το πνεύμα ενότητας και το κίνητρο για επιτυχία που έχει ήδη επιδείξει ο λαός της Κύπρου θα υπερισχύσει.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η άφιξή σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή για το νησί μας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να εργαστώ επίμονα με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα στοχεύει στο αποτέλεσμα, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μιας διευθέτησης που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης».

Τέλος, καλωσορίζοντας τον κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Κροατίας κ. Ivo Josipović   και τον λαό της Κροατίας θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου   και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.