28/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βουλγαρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Βουλγαρίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Hristo Georgiev.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Georgiev διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυπριακής Κυβέρνησης και τον κυπριακό λαό, για πρόοδο, ευημερία και κάθε επιτυχία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι αυτές είναι εξαίρετες και ο πολιτικός διάλογος ενεργός και εποικοδομητικός, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ευκαιρία για υψηλού επιπέδου συναντήσεις με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος, είπε, ότι οι απευθείας επαφές μεταξύ των Υπηρεσιών της βουλγαρικής και κυπριακής Κυβέρνησης μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι δεσμευμένος να συμβάλει στην εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Κύπρος προς τις βουλγαρικές προτεραιότητες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη Συμφωνία εισδοχής της χώρας στην ΕΕ και άνοιξαν την αγορά εργασίας   στους πολίτες της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ο νέος Πρέσβης είπε ότι μέσα από κοινές προσπάθειες μπορούν να εξευρεθούν επιπλέον τρόποι πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών. Σημαντική πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε, είναι η ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια, ένα ζήτημα που ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να λύσουν επιτυχώς και όπου πιστεύω ότι υπάρχει καλή βάση για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση πιθανής συνεργασίας.

Για το κυπριακό πρόβλημα ο κ. Georgiev είπε ότι η Βουλγαρία χαιρετίζει την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης, βασισμένων στην Κοινή Διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Στηρίζουμε την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, τόνισε.

Ο Βούλγαρος Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες ανάπτυξης πολιτιστικών δεσμών και εκπαιδευτικής συνεργασίας, μέσω των επαφών μεταξύ πανεπιστημίων της Κύπρου και της Βουλγαρίας στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι χιλιάδες Κύπριοι έχουν αποφοιτήσει από βουλγαρικά πανεπιστήμια, κάτι που συνεχίζεται, και πρόσθεσε ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού Βούλγαρων στην Κύπρο, οι οποίοι συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελεί ένα είδος πολιτιστικής γέφυρας για τη συνέχιση των μακρόχρονων πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Κλείνοντας, ο νέος Πρέσβης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εμβάθυνση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των υψηλών καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους με στόχο την εμβάθυνση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών που ανάγονται στον μεσαίωνα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Βουλγαρίας για έκδοση των απομνημονευμάτων του Atanas Shambanov, μιας από τις ηγετικές μορφές του βουλγαρικού επαναστατικού κινήματος του 1877 κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, ο οποίος μετά τη σύλληψή του πέρασε κάποιο διάστημα ως φυλακισμένος στην Κύπρο και έγραψε τα απομνημονεύματά του από τη ζωή του στο νησί, που αποτελούν πολύτιμη περιγραφή της κυπριακής κοινωνίας και συλλαμβάνουν επίσης το ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ Κυπρίων και Βούλγαρων, συνοψίζοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή των διμερών μας σχέσεων.

Αυτή η κληρονομιά, συνέχισε, διατηρείται ζωντανή σήμερα μέσα από τη δραστήρια βουλγαρική κοινότητα στην Κύπρο καθώς και από τους Κύπριους επιχειρηματίες και φοιτητές στη Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο διμερές και διεθνές επίπεδο, καθώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την πεποίθησή του ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τον συντονισμό για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινής ανησυχίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ Cristian Vigenin στην Κύπρο εντός του 2014, πρόσθεσε, θα μας δώσει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη φιλία μας, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και στους κοινούς μας στόχους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε με την Τρόικα με συνολικό στόχο την επιστροφή στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, και εξέφρασε ικανοποίηση που η δέσμευση αυτή αναγνωρίζεται από την Τρόικα, μετά και από την τρίτη αξιολόγηση – όπου αναγνωρίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν έχει παρεκκλίνει από το πρόγραμμα – καθώς και από το Eurogroup. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένεται να υπάρξει εν γένει βελτίωση της οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα, η Κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της και λαμβάνει μέτρα με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, έλαβε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πνεύμα ενότητας και το κίνητρο για επιτυχία που έχει ήδη επιδείξει ο λαός της Κύπρου θα υπερισχύσει.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η άφιξή σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή για το νησί μας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να εργαστώ επίμονα με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα στοχεύει στο αποτέλεσμα, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μιας διευθέτησης που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης».

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη θέση αρχών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στο Κυπριακό και επανέλαβε την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την εξεύρεση μιας λύσης που θα παρέχει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Πρέσβη οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα διευρυνθούν και θα επεκταθούν σε νέους τομείς συνεργασίας.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου   και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

____________