28/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Θαϋλάνδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Θαϋλάνδης


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Θαϋλάνδης, με έδρα τη Ρώμη, κ. Surapit Kirtiputra.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Kirtiputra μετέφερε τις θερμές ευχές του Βασιλιά της Θαϋλάνδης Bhumibol Adulyadej προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υγεία και για συνεχή ευημερία του λαού της Κύπρου.

Αφού εξέφρασε εκτίμηση για τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για 30 και πλέον χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της φιλίας αυτής προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

Ειδικότερα, είπε ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω προώθηση του διμερούς εμπορίου και τουρισμού και για την ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για δύο μνημόνια συναντίληψης για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, που θα συμβάλουν στην προαγωγή των επίσημων δεσμών και επισκέψεων, καθώς και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των αντίστοιχων Αρχών. Αυτά, είπε, θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση και πιθανή συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος.

Ως προς την εμπορική πτυχή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του διμερούς εμπορίου σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να προωθήσει περισσότερο τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι, εκτός από τη δυναμική αγορά της ίδια της Θαϋλάνδης, το 2015 θα τεθεί σε ισχύ η Οικονομική Κοινότητα της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Βρισκόμενη γεωγραφικά στην καρδιά της ASEAN, η Θαϋλάνδη θα είναι μια στρατηγική πύλη προς την ενιαία αγορά και παραγωγική βάση 600 εκατομμυρίων ανθρώπων, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι επιχειρηματική δραστηριότητα με την Θαϋλάνδη έχει, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη προοπτική.

Περαιτέρω είπε ότι θα υποστηρίξει μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, καθώς υπάρχουν ήδη μερικές εκατοντάδες Θαϋλανδοί στην Κύπρο – κυρίως γυναίκες παντρεμένες με Κύπριους καθώς και αριθμός Θαϋλανδών εργαζομένων που απασχολούνται στη χώρα.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Θαϋλάνδης να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή φόρα ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και η επιδίωξη για έναν καλύτερο και πιο ισορροπημένο κόσμο.

Ο νέος Πρέσβης της Θαϋλάνδης αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της χώρας του για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαιώνοντας ότι, αν εκλεγεί, είναι έτοιμη να εργαστεί για το καλό όλων και να συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ανάπτυξης και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, ο κ. Kirtiputra είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζουμε, τόνισε, ότι μέσω των διαπραγματεύσεων τελικά θα επιτευχθεί μια διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε σταθερότητα και στο καλύτερο για τους Κυπρίους και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο συνεργασίας στην περιοχή, κατέληξε.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία και τον διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνησή του θα του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι δύο χώρες στα 34 αυτά χρόνια έχουν αναπτύξει σχέσεις ουσίας και διαλόγου εμπιστοσύνης, στη βάση των κοινών αξιών και πίστης τους στη δικαιοσύνη και την ειρήνη, κάτι που καταδεικνύει και η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ τους κυρίως σε πολυμερές επίπεδο. Πολλά είναι, ωστόσο, αυτά που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είπε και διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα.

Σε σχέση με τα ανωτέρω, ανέφερε επίσης ότι η επιτυχής συνομολόγηση των Συμφωνιών στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας και του τουρισμού, όπως και του Μνημονίου συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα δώσουν ώθηση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παρέχει επιπλέον κίνητρο για αύξηση της συνεργασίας και ανταλλαγή εμπειρίας στον τομέα του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στην Θαϋλάνδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε οι προκλήσεις να υπερπηδηθούν, η χώρα να αναδυθεί ισχυρότερη και σοφότερη και οι δημοκρατικές αρχές και αξίες να υπερισχύσουν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η άφιξή σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή για το νησί μας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να εργαστώ επίμονα με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μιας διευθέτησης που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Σε αυτή τη διαδικασία, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεκάλεσε τον κ. Πρέσβη να διαβιβάσει στην Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλέα της Θαϋλάνδης Bhumibol Adulyadej θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης του κυπριακού λαού.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου   και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

_________________